Antena 3 CNN Actualitate Primii români care își dau casa în plată. ''O dau fără remușcări. Vrem să trăim liniștiți''

Primii români care își dau casa în plată. ''O dau fără remușcări. Vrem să trăim liniștiți''

Primii români care își dau casa în plată. ''O dau fără remușcări. Vrem să trăim liniștiți''
Sursa foto: foto: pixabay.com
11 Mai 2016   •   10:56

Românii cu împrumuturi ipotecare prea greu de dus, pot, de săptămâna viitoare, să arunce pe masa băncilor cheile imobilului cumpărat și să scape de orice datorie față de instituția de credit. Și nu sunt puțini cei care sunt dispuși să-și lase căminul pentru care au plătit mii de lei în fiecare lună, timp de câțiva ani, scrie capital.ro.

Elena C. are 30 de ani și doi copii. În 2008, însărcinată cu fetița, a decis, împreună cu soțul ei, să se mute din casa socrilor și să aibă casa lor. Singura soluție era creditul.

„Prețurile tot creșteau. Am zis să ne grăbim. Inițial banca mi-a spus că mă încadrez la 30.000 de euro. Nu puteam cumpăra nimic cu acești bani. Ulterior, BNR a ridicat gradul de îndatorare de la 30% din venit la 70% din venit. Atunci m-au sunat de la bancă (Banca Românească) și mi-au spus că îmi pot oferi echivalentul la 150 de mii de euro, însă doar în franci elvețieni“, a mărturisit femeia, într-un interviu acordat revistei Capital.

Astfel, în câteva zile Elena C. și-a cumpărat cu credit în franci elvețieni, un apartament de 3 camere, de 64 de metri pătrați, în cartierul Obor, din sectorul 2 al Capitalei. Rata lunară a fost de 2.200 de lei.

„Costul creștea în fiecare lună. Astăzi rata a ajuns la 3.200 de lei pe lună. Am plătit și 4.000 de lei în 2010. Au fost luni în care am trăit din pensia bunicii pentru că leafa se ducea pe rate. Cu toate acestea, ratele sunt plătite la zi“, a mărturisit Elena.

Până astăzi, spune ea, a achitat echivalentul a 60 de mii de euro din casă și ar mai aveam de achitat, cu tot cu dobânzi, circa 250 de mii de euro. Despre riscul valutar ne-a spus că a fost asigurată de bancă de stabilitatea francului elvețian. „Nu aveam experiența creditului și nici cultură economic. Nu au fost deloc înțelegători. Am încercat negocierea. Însă varianta lor aducea costuri suplimentare“, a adăugat Elena.

Astăzi, apartamentul evaluat atunci la 150 de mii de euro, costă 70 de mii de euro. Elena spune că își dorește să scape de povara creditului chiar dacă înseamnă să stea în chirie. „O dau fără remușcări. Vrem să trăim liniștiți. Cred că vom fi primii care vom trimite notificare băncii pe 13 mai“, a adăugat Elena.

Mai mult, pe Capital.

×
Subiecte în articol: legea darii in plata
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close