Antena 3 CNN Actualitate Detalii din radiografia momentului la secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ)

Detalii din radiografia momentului la secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ)

Radu Tudor a prezentat în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire” radiografia momentului la secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, pe scurt Secţia Specială, despre care ministrul justiţiei, Stelian Ion, a spus că în cei doi ani de activitate aceasta s-a dovedit a fi ineficientă şi va fi desfiinţată.

Detalii din radiografia momentului la secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    13 Ian 2021   •   23:00

Desfiinţarea secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie poate crea probleme imense din punct de vedere procedural. Ce se va întâmpla cu pesoanele anchetate, ce se va întâmpla cu dosarele aflate acum la SIIJ şi unde vor merge ele, sunt doar câteva dintre întrebările la care se caută un răspuns.

Ministrului justiţiei, Stelian Ion, a declarat la Antena 3 că, în decurs de doi ani, SIIJ a avut şase rechizitorii, câteva declinări de competenţă şi foarte multe clasări. 

În 2019, SIIJ a soluționat, 417 dosare din 4154, două cauze privind trei inculpați au fost trimise în judecată. Un rechizitoriu privea pe procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea de la DNA Ploiești, cel de-al doilea este un dosar privind abuzul săvârșit de procurorul Mihai Laurențiu Vasilescu de la Parchetul Slobozia. Pentru 2020, SIIJ a avut de soluționat 3652 cauze în care existau 16 suspecți. 

Ce dosare sunt în lucru la Secţia Specială:

    1. Laura Codruța Kovesi, actual procuror șef al Parchetului European, are două dosare, din care unul privește aducerea în țară din Indonezia a lui Nicolae Popa, în care a primit control judiciar care a fost apoi ridicat de către judecătorul Ionuț Matei de la ICCJ. Al doilea dosar deschis pe numele lui Kovesi, în 2019, vizează coordonarea unui grup organizat în DNA cu procurori de la Ploiești care au dispus trimiteri în judecată ale unor persoane importante. Pe numele acesteia mai sunt și alte zeci de plângeri.

    2.  Dosarul Alexandra Lăncrănjan si Nicolae Solomon – procurori DNA. Dosarul clasat de colegii lui Lăncrănjan a rămas în stand by ca urmare a deciziei Înaltei Curți de respingere a deschideri anchetei în 16 decembrie 2020.

    3. Dosarul Ioan Bogdan Tudoran, fost judecător la Curtea de Apel București. Acesta e acuzat în două dosare în care sunt anchetate posibile infracțiuni legate de dosarul Băneasa-Puiu Popoviciu

    4. Dosarul Ana Dana, procuror DNA. Dosar aflat în lucru, in rem, pentru fapte comise în vestita ancheta POLARIS

    5. Dosarul Radu Cazacu- procuror militar detașat la DNA, ancheta  in rem privind posibile fapte de trafic de influență și fapte comise conform art.12 din Legea 78 /2000

    6. Dosarul Mihai Șandor, procuror DIICOT Timișoara, cercetat pentru fapte comise în legătură cu dosare clasate la rețeaua de cămătari care au pus mâna nelegal pe 260 imobile

    7. Laurențiu Grecu, judecător la Mehedinți, anchetat în legătură cu fapte legate de activitatea sa de procuror la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu

    8. Maria Pițurcă, procuror Curtea de Apel Craiova – cercetările sunt legate de instrumentarea dosarului în cazul adopției minorei Sorina, fetiță adoptată în Statele Unite de familia Săcărin

    9. Dosar privind frauda electorală din 2020, de la alegerile locale sector 1

    10. Nicolae Solomon si Florin Deac, membri CSM, audiați ca martori într-un dosar  in rem privind modul de desfășurare a activității unor membri ai Secției pentru procurori a CSM

Cum stă secţia specială la capitolul clasări

    1. Dosarul procurorului Adina Florea – o asociație  a cerut, fără sorți de izbândă, redeschiderea acestui dosar privind protocolul clasificat SRI-Parchetul Curți de Apel Constanța publicat de Darius Vîlcov pe rețeaua de socializare. Vîlcov a fost anchetat de DIICOT, care a decis renunțarea la urmărirea penală.

    2. Dosarul judecătorului Bogdan Mateescu, actual președinte al CSM. Clasarea a fost dată în vara anului 2020.  Extrem de important este faptul că excepțiile ridicate de judecătorul Mateescu la CCR, unele dintre ele respinse de Curtea Constituțională prin Decizia 547 din iulie 2020, se regăsesc copy paste in motivarea proiectului actual de desființare a Secției Speciale.

    3. Dosarul privind pe Frans Timmermans, fost prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, clasat după o lună de la sesizarea făcută de site-ul Luju pe motiv că fapta nu există.

    4.  Alte sute de dosare clasate după verificarea soluțiilor date de DNA și alte structuri de parchet în dosarele preluate de SIIJ după operaționalizarea Secției.

Două dosare care privesc pe procurorul DNA Mircea Negulescu și pe polițistul judiciarist Mihai Iuliano Iordache au fost trimise în judecată în 2020.

Mai multe detalii despre Secţia Specială şi metamorfoza sistemului din justiţie din 2002 până în prezent vedem în materialul de mai jos:

 

 

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close