Antena 3 CNN Actualitate Raluca Turcan, ministrul Culturii: "Frontierele Imperiului Roman-Dacia, mai aproape de înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO"

Raluca Turcan, ministrul Culturii: "Frontierele Imperiului Roman-Dacia, mai aproape de înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO"

O misiune tehnică din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) a evaluat dosarul de nominalizare a Frontierelor Imperiului Roman - Dacia pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, anunță ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan, ministrul Culturii: "Frontierele Imperiului Roman-Dacia, mai aproape de înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO"
Sursa foto: Facebook | Raluca Turcan
de Georgiana Adam    |    06 Sep 2023   •   13:37

Potrivit ministrului, misiunea tehnică de evaluare a avut loc în august și a fost organizată de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, alături de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, 16 Direcții Județene pentru Cultură, dar și de autorități centrale, județene sau locale.

"Am avut ocazia de a discuta cu specialiștii misiunii tehnice ICOMOS, într-o întrevedere care a avut loc la Ministerul Culturii și care a vizat situația în teren a siturilor și starea acestora de conservare. De asemenea, am abordat subiectul măsurilor necesare pentru întreținerea și monitorizarea acestor situri. Este un moment foarte important pentru patrimoniul cultural material al României. Frontierele Imperiului Roman – Dacia este cea mai complexă nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pregătită până acum de România: dosarul conține 285 de componente, de la castre legionare, la castre cu așezări civile sau de marș, turnuri și elemente de fortificație. Toate ar urma să fie protejate și puse în valoare, ca parte din patrimoniul mondial al întregii omeniri", susține Raluca Turcan.

Conform acesteia, în urma întâlnirii din luna noiembrie 2023, România va fi informată cu privire la rezultatele preliminare ale analizei ICOMOS și va fi invitată, dacă este necesar, să aducă unele clarificări sau informații suplimentare.

Concluziile analizelor și recomandările ICOMOS vor fi transmise către UNESCO înainte de sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial din luna iulie 2024.

?Frontierele Imperiului Roman – DACIA, mai aproape de înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO! ?În perioada 8-21...

Publicată de Raluca Turcan pe Miercuri, 6 septembrie 2023

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan ministerul Culturii
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close