Antena 3 CNN Actualitate Religie Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul care alungă duhurile rele și tămăduiește toate bolile

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul care alungă duhurile rele și tămăduiește toate bolile

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul care alungă duhurile rele și tămăduiește toate bolile
23 Aug 2016   •   09:29

Sfântul Mucenic Lup este sărbătorit de Biserica Ortodoxă și de cea Greco-Catolică în fiecare an pe data de 23 august. Potrivit Agerpres, tradiția creștină spune că Sfântul Mucenic Lup a trăit  la sfârșitul secolului al III-lea și începutul celui de-al IV-lea, în cetatea Novae, de lângă Dunărea de Jos. El  a dus o viață de sclav. Localitatea Novae era așezată în provincia Moesia Inferior, unde este astăzi orașul Sviștov, pe malul drept al Dunării, în dreptul localității Zimnicea.

Pentru o vreme, Sfântul Mucenic Lup a fost slujitorul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, guvernator al Tesalonicului. Acesta și-a încredințat toată averea slugii sale, Sfântul Lup, iar el, la rândul său, a împărțit-o săracilor. Când Sfântul Dimitrie a fost străpuns de sulițe în temniță de către ostași, era de față la moartea lui și credinciosul său slujitor, Sfântul Mucenic Lup, care a luat haina stăpânului său cea înmuiată în sânge. La fel și inelul lui l-a înmuiat în sânge și multe minuni făcea cu haina și cu inelul. Astfel a devenit cunoscut pentru  tămăduire tuturor bolilor și gonirea duhurilor viclene. Astfel, toți bolnavii din cetate au început să vină la el. Pentru mărturisirea lui Hristos, Sfântului Mucenic Lup i s-a tăiat capul. Și astfel, sluga cea bună și credincioasă s-a dus la Domnul după stăpânul său.

De atunci a fost cinstit de către creștinii, trăitori în acele locuri, iar mai târziu cultul său a fost generalizat în toată Biserica răsăriteană iar Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 23 august, odată cu emiterea unui act sinodal în 1992.

TROPARUL MUCENICULUI LUP

Cei care doresc să ceară ajutorul Sfântului Mucenic Lup sunt îndemnați să recite troparul următor:

„Mucenicul Tău Doamne, Lup, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, ca având puterea Ta pe chinuitori a învins, zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sarbatoare calendar ortodox
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close