Antena 3 CNN Actualitate Religie Slujba de înmormântare a lui Benedict al XVI-lea, oficiată de Papa Francisc, într-o premieră istorică la Vatican

Slujba de înmormântare a lui Benedict al XVI-lea, oficiată de Papa Francisc, într-o premieră istorică la Vatican

Zeci de mii de persoane iau parte astăzi la funeraliile Papei Emerit Benedict al XVI-lea, la Vatican.

de Mia Lungu    |    05 Ian 2023   •   12:20

UPDATE 12:20  "Un elogiu adus de Papa Francisc predecesorului său, Benedict al XVI-lea", a transmis corespondentul CNN Delia Gallagher de la Vatican, unde s-au adunat circa 50.000 de oameni.

UPDATE 11:20 S-a încheiat predica ținută de Papa Francisc, prin care a încredințat Domnului sufletul Papei Emerit Benedict al XVI-lea.

Francisc a folosit mai multe referințe biblice și scrieri ale Bisericii în care părea să-l compare pe Benedict cu Iisus, inclusiv ultimul său cuvânt înainte de a muri pe cruce: "Tată, în mâinile tale îmi încredințez spiritul meu".

De asemenea, Francisc s-a referit la Benedict în mod indirect, parafrazând alte referințe biblice la Iisus, inclusiv "iubirea înseamnă să fii gata să suferi" și că adunarea "îl încredința pe fratele nostru în mâinile Tatălui".

De asemenea, referindu-se la Benedict în timpul slujbei concelebrate de 125 de cardinali, 200 de episcopi și aproximativ 3.700 de preoți, Francisc a vorbit despre "înțelepciunea, tandrețea și devotamentul pe care ni le-a dăruit de-a lungul anilor".

El l-a menționat pe Benedict pe nume doar o singură dată, în ultimul rând, spunând: "Nu am avut timp să vorbesc despre Benedict: Benedict, prieten credincios al Mirelui,(Isus) fie ca bucuria ta să fie deplină atunci când îi auzi vocea, acum și în veci!".

UPDATE 10:30 A început Liturghia de Requiem pentru Papa Emerit Benedict al XVI-lea.

Broșura pentru Liturghie se bazează în mare parte pe Ritul Înmormântării Creștine a unui Suprem Pontif, cu câteva modificări.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Matteo Bruni, directorul Biroului de presă al Sfântului Scaun, a declarat reporterilor că unele părți au fost adăugate, în timp ce altele mai relevante pentru moartea unui Papă domnitor au fost eliminate.

De exemplu, el a spus că cererile pentru Eparhia Romei și Bisericile Orientale au fost înlăturate.

Papa Francisc prezidează Liturghia de Requiem, va susține omilia și va celebra Riturile de Commendatio și Valedictio.

Bruni a oferit și detalii despre obiectele care vor fi așezate în sicriul din lemn de chiparos împreună cu regretatul Pape Emerit.

Acestea includ Pallia episcopală - paliumul simbolizează jurisdicția ecleziastică a prelatului și relația specială cu Papa - precum și monedele și medaliile comemorative care au fost inventate în timpul papalității sale și actul , un text scris care descrie pontificatul său, sigilat într-un cilindru metalic.

La sfârșitul Liturghiei de Requiem, rămășițele muritoare ale Papei Emerit vor fi duse în Grotele de sub Bazilica Sf. Petru, unde sicriul acestuia va fi așezat într-un sicriu de zinc, care la rândul său va fi așezat într-o cutie de lemn.

UPDATE 10:00 Spațiul aerian de deasupra Basilicii Sf. Petru a fost închis în timpul ceremoniei şi au fost dislocați cel puțin 1.000 de ofițeri de poliție, a declarat oficialul de securitate Bruno Frattasi.

Voluntarii de la agenția națională de protecție civilă vor oferi, de asemenea, asistență celor care participă la înmormântare, iar ambulanțele vor fi la îndemână, a adăugat el.

Sistemul de transport public din Roma se va adapta, de asemenea, pentru a gestiona mai mulți pasageri.

Deciziile au fost luate sâmbătă în cadrul unei reuniuni a unui comitet de securitate și ordine pentru provincia Roma.

Papa Francisc va prezida funeraliile. Este pentru prima dată când un Papă în funcție conduce funeraliile predecesorului său în peste 220 de ani, potrivit Vaticanului, citat de BBC.

Fostul Papă a murit în ajunul Anului Nou, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce s-a retras din funcție din cauza unei probleme de sănătate.

Zeci de mii de persoane sunt așteptate să asiste la funeralii în Piața Sfântul Petru, în fața Bazilicii Sfântul Petru, la ora locală 9.30.

Evenimentul va fi marcat de simplitate, în conformitate cu ceea ce a cerut Benedict al XVI-lea, precizează Vaticanul.

Deoarece Benedict nu mai era șef de stat în momentul morții sale, vor participa doar delegații oficiale din Italia și din Germania, țara natală a lui Benedict.

Alți lideri vor fi prezenți în calitate neoficială - inclusiv regele Philippe al Belgiei și regina Letizia a Spaniei, precum și liderii Poloniei și Ungariei, relatează agenția de presă catolică.

Papa emerit va fi înmormântat în mormintele de sub bazilică - unde sunt înmormântați peste 90 de pontifi - conform ultimelor sale dorințe.

Înainte de a fi așezat în criptă, trupul său va fi sigilat într-un sicriu de zinc, care va fi apoi pus într-o cutie de lemn. Alături de corpul său vor fi așezate și obiecte care simbolizează perioada în care a fost papă.

O zi de doliu național a fost declarată în Portugalia, în timp ce în Italia steagurile vor fi arborate la jumătate de catarg pe clădirile publice din întreaga țară. Clopotele bisericilor vor suna la ora 11:00 în Germania (10:00 GMT) pentru a comemora memoria fostului Papă de origine germană.

×
Subiecte în articol: Papa Benedict al XVI-lea Papa Francisc
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close