Antena 3 CNN Actualitate Români, buni europeni. Radu Deac, medicul care a studiat jumătate din viaţă despre cum le poate da oamenilor o şansă la viaţă

Români, buni europeni. Radu Deac, medicul care a studiat jumătate din viaţă despre cum le poate da oamenilor o şansă la viaţă

Români, buni europeni. Radu Deac, medicul care a studiat jumătate din viaţă despre cum le poate da oamenilor o şansă la viaţă
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    20 Noi 2013   •   08:59

A studiat jumătate din viaţă despre cum le poate da oamenilor o şansă la viaţă. Cealaltă jumătate şi-a petrecut-o în spital, în blocul operator, acolo unde, pe baza a ceea ce a învăţat, le dădea pacienţilor o nouă viaţă, o nouă inimă.

De-a lungul carierei a făcut peste 35 de transplanturi. De asemenea, a realizat 10.000 de operaţii pe cord deschis şi 5.000 de operaţii pe cord închis.

Şi ca şi când nu ar fi fost suficient, în 1995, a reuşit să pună bazele Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş. Vorbim despre doctorul Radu Deac, cel care este considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii".


Medicul Radu Deac s-a născut în anul 1940, în Zalău. A urmat cursurile şcolii de băieţi de la Sighişoara, după care a făcut Facultatea de Medicină, la Cluj. A studiat intens despre cum îi poate ajuta pe oameni atunci când inima le cedează. 
 
La doar 24 de ani a reuşit să facă primul transplant de inimă. Ce-i drept, pacientul era un câine, iar operaţia era un experiment. Dar acesta a fost doar începutul poveştii lui. A simţit că studiile lui nu sunt complete, aşa că în anul 1968 a plecat în Anglia să facă o specializare. În 1970, când s-a întos în ţară, Ministerul Sănătăţii l-a repartizat la Târgu-Mureş, unde activitatea în chirugie cardiacă era evoluată.
 
Pe 5 aprilie 1973, Radu Deac a făcut prima operaţie pe cord deschis. A fost ajutat de profesorul Ioan Pop, care era prim-operator. Echipa de medici a supravegheat pacientul timp de trei zile şi trei nopţi pentru a fi siguri. 
 
Primul transplant avea să-l facă abia câţiva ani mai târziu. În octombrie 1999, a fost sunat de Şerban Brădişteanu, care atunci era şeful secţiei de Chirugie Cardiacă de la Spitalul Floreasca. I-a spus că-şi doreşte să facă un transplant de inimă şi că are nevoie de el. Cum ecuaţia părea perfectă, Radu Deac a luat elicopterul spre Bucureşti şi a participat la operaţie ca prim-ajutor.
 
"Eu am recoltat inima de la donator şi împreună s-a făcut acest prim transplant, din fericire reuşit şi care a fost un mare început, un succes", a spus prof. univ. dr. Radu Deac, fost şef al Institutului de Inimi Târgu-Mureş.
 
Două săptămâni mai târziu, pe 14 noiembrie 1999, a reuşit să facă în Târgu-Mureş cel de-al doilea transplant din ţară.
 
Radu Deac are trei diplome de excelenţă, este cetăţean de onoare în două oraşe şi deţine şi Ordinul naţional Steaua României, grad de Comandor. 

 

×
Subiecte în articol: Romani buni europeni
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close