Antena 3 CNN Actualitate Sănătate 100 de milioane de euro din PNRR, pentru digitalizarea sistemului sanitar. Alexandru Rafila: "Dosarul cu șină devine istorie"

100 de milioane de euro din PNRR, pentru digitalizarea sistemului sanitar. Alexandru Rafila: "Dosarul cu șină devine istorie"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că 94 de cereri de finanțare au fost aprobate pentru digitalizarea unor instituții cruciale din sistemul central de sănătate publică, inclusiv pentru Ministerul Sănătății.

100 de milioane de euro din PNRR, pentru digitalizarea sistemului sanitar. Alexandru Rafila: "Dosarul cu șină devine istorie"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2024   •   14:50

Au fost aprobate 94 de cereri de finanțare pentru digitalizarea unor instituții cruciale din sistemul central de sănătate publică, inclusiv pentru Ministerul Sănătății, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

”Direcţionăm 100 de milioane de euro către digitalizarea sistemului sanitar. Până la finalul anului, dosarul cu şină trebuie să devină istorie în domeniul medical.

Apelul este foarte clar şi deja am aprobat 100 de cereri distincte de finanţare. Începem digitalizarea reală a sistemului de sănătate”, a subliniat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Transformarea digitală a sistemului de sănătate din România urmează o strategie foarte clară, elaborată împreună cu experți și specialiști din cadrul OMS.

Citește și: Bucureştiul are un nou spital construit din fonduri publice. Se caută personal pentru mai multe posturi

"Este util să învățăm din experiența celor care au transformat, cu succes, sisteme de sănătate publică din Uniunea Europeană prin digitalizare”, a spus ministrul Rafila.

Pentru cele 94 de cereri de finanțare aprobate pentru digitalizarea unor instituții cruciale din sistemul central de sănătate publică, inclusiv pentru Ministerul Sănătății, vor fi direcționate 100 de milioane de euro, fonduri PNRR.

Obiectivul investiției este reprezentat de dezvoltarea unui cadru sistemic de guvernanță a datelor pentru a aborda calitatea datelor și schimbul eficient al acestora în cadrul diferitelor instituții administrative, unități sanitare, furnizori de servicii, pacienți.

"Având în vedere cele menționate se urmărește dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea instituțiilor din domeniul sănătății prin demararea unui proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare (echipamente IT, echipamente pentru comunicații, și echipamente conexe, inclusiv licențe), migrarea de date către noi sisteme și infrastructuri, dezvoltare de aplicații informatice aferente, dar și prin instruirea personalului tehnic la nivel local.

Instituțiile din domeniul sanitar aflate în zone defavorizate vor avea prioritate în ceea ce privește alocarea de fonduri”, spun rerpezentanții MS.

Beneficiarii eligibili sunt reprezentați de:

Direcţiile de sănătate publică judeţene (inclusiv cea a municipiului Bucureşti), Serviciile de ambulanţă judeţene (inclusiv Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov), Institutul Naţional de Sănătate Publică, Institutul Național de Medicină Sportivă, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau”, Agenţia Naţională de Transplant, Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Institutele de medicina legală, Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog Bucureşti, Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, Ministerul Sănătății

Alocarea totală a prezentului apel pentru "Digitalizarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sanitar aflate în subordinea MS” este de 496.380.000 lei (fără TVA), echivalentul a 100.000.000 euro (fără TVA).

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close