Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vaccinul anti-cancer cu ARN mesager personalizat a produs rezultate spectaculoase: riscul de deces sau recidivă după trei ani a scăzut la jumătate

Vaccinul anti-cancer cu ARN mesager personalizat a produs rezultate spectaculoase: riscul de deces sau recidivă după trei ani a scăzut la jumătate

Medicii au început teste pe sute de pacienți pentru primul vaccin oncologic personalizat din lume, bazat pe ARN mesager, pentru melanom.

Vaccinul anti-cancer cu ARN mesager personalizat a produs rezultate spectaculoase: riscul de deces sau recidivă după trei ani a scăzut la jumătate
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2024   •   15:40

Informația este difuzată de presa internațională.

Melanomul afectează aproximativ 132.000 de persoane pe an la nivel mondial și este cancerul de piele cu letalitatea cea mai mare.

Deocamdată, chirurgia este principalul tratament, deși uneori se folosesc radioterapia și chimioterapia.

În prezent, experții testează injecții personalizate pentru fiecare pacient, care îi spun organismului acestuia să "vâneze" celulele canceroase pentru a preveni reapariția bolii.

Un studiu de fază 2 a constatat că vaccinurile au redus drastic riscul de reapariție a cancerului la pacienții cu melanom.

Acum, a fost lansat un studiu final, de fază 3, condus de University College London Hospitals NHS Foundation Trust, UCLH.

Vaccinul oncologic bazat pe ARN mesager declanșează răspunsul imunitar la proteinele tumorale

Dr. Heather Shaw, coordonator la nivel național al studiului, a declarat că vaccinurile au potențialul de a vindeca persoanele cu melanom și sunt testate și în cazul altor tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de vezică urinară și de rinichi.

"Acesta este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am văzut de foarte mult timp. Este un instrument foarte perfecționat. Să poți să le spui pacienților tăi că le oferi ceva care este eficace... Pacienții sunt foarte încântați!", a spus dr. Shaw.

Vaccinul reprezintă o terapie neoantigenă individualizată, fiind conceput pentru a declanșa sistemul imunitar, astfel încât acesta să poată lupta împotriva tipului specific de cancer și tumorii unui pacient.

Cunoscut sub numele de ARNm-4157 (V940), vaccinul țintește neoantigene tumorale: acestea sunt proteine ce se formează pe celulele canceroase atunci când apar mutații în ADN-ul tumoral.

Practic, sunt markeri de pe tumoră care pot fi recunoscuți de sistemul imunitar.

Vaccinul reține codificarea pentru până la 34 de neoantigeni și activează un răspuns imunitar antitumoral bazat pe mutațiile unice din cancerul unui pacient.

Scădere la jumătate a riscului de deces sau recidivă la 3 ani pentru pacienții care au primit vaccin oncologic personalizat

Pentru a personaliza vaccinul, se extrage o mostră de tumoră în timpul intervenției chirurgicale. Urmează apoi secvențierea ADN-ului și utilizarea Inteligenței Artificiale. Rezultatul este o injecție anticancerigenă personalizată în funcție de tumoarea pacientului.

"Este o terapie foarte individualizată și este mult mai inteligentă, într-un anumit sens, decât un vaccin. Este absolut personalizată pe pacient: nu ai putea să o administrezi următorului la rând, deoarece nu te-ai aștepta să funcționeze", a explicat dr. Shaw.

Datele din studiul de fază 2 au arătat că în cazul persoanelor având melanoame cu risc ridicat, care au primit injecția personalizată alături de imunoterapia Keytruda, șansele de deces sau de recidivă a cancerului după trei ani practic s-au redus la jumătate (49%).

Comparația s-a făcut cu șansele de deces sau recidivă la trei ani pentru pacienții cărora li s-a administrat doar imunoterapia Keytruda.

Timp de aproximativ un an, pacienții au primit 1 mg de vaccin cu ARN mesager la fiecare trei săptămâni, pentru un maxim de nouă doze, și 200 mg de Keytruda la fiecare trei săptămâni, la un maxim de 18 doze.

Studiul global de fază 3 va include o gamă mai largă de pacienți și își propune să examineze aproximativ 1.100 de persoane.

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close