Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Bolile de inimă, agravate după sărbătorile de Paște: ”Simptomele pe care le are pacientul tânăr nu diferă de cele pe care le are cel în vârstă”

Bolile de inimă, agravate după sărbătorile de Paște: ”Simptomele pe care le are pacientul tânăr nu diferă de cele pe care le are cel în vârstă”

Alertă medicală după sărbători. Pacienţii cardiaci care au renunţat la regim şi la tratament în minivacanţa de 1 mai şi Paşte au ajuns la urgenţă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2024   •   19:45

Zeci de persoane cu afecţiuni cardiace au dat uitării tratamentul şi regimul în perioada sărbătorilor. La Spitalul Bagdasat Arseni într-o singură gardă au fost 14 pacienţi cu infarct.

”Am avut extrem de multe infarcte și prezentări, pacienți cu dureri toracice în camera de gardă, extrem de multe, generate în primul rând de o suprasolicitare pe organism”, spune Ștefan Busnatu, cardiolog Spitalul Bagdasar Arseni.

De multe ori, tinerii confundă afecţiunile cardiace cu atacurile de panică ori ignoră semnele de boală.

”Sincer sunt pe modul: dacă nu am o problemă, nu m-am dus, deși probabil trebuie ca orice control, dar nu am ajuns până acum”, spune o tânără de 30 de ani.

Listele de aşteptare sunt uriaşe atât la stat, însă şi la privat. Primele locuri disponibile se găsesc abia în august, la unii medici.

”Chiar acum vreau să o programez pe mama mea la cardiologie și nu găsim o programare. Pentru că nu sunt doctori disponibili, deși doctorii spun că mergem la medic. Unde să mergem, dacă noi nu avem unde să ne programăm”, spune un tânăr.

În alte ţări, precum Spania, oamenii sunt chemaţi periodic la medic.

”Prin mesaje primim tot și ne anunță, prin curier mai puțin, curier electronic”, spune o femeie.

Pe lângă afecţiunile cardiace , mulţi tineri au şi probleme cu tensiunea. Potrivit specialiştilor, primele cauze care trebuie să fie excluse sunt cele endocrinologice sau renale.

”Simptomele pe care le are pacientul tânăr nu diferă de cele pe care le are cel în vârstă, printre acestea se află palpitațiile, durerile toracice, oboseala, senzația de lipsă de aer, uneori episoadele de pierdere a conștienței sau apariția edemenelor la nivelul memebrelor inferioare”, spune Mădălina Cojocaru, cardiolog.

Obezitatea, sedentarismul, stresul, alimentația nesănătoasă și fumatul sunt principalii factori care declanșează afecțiunile cardiace, iar statisticile ne arată că în fiecare an incidența bolilor de inimă în rândul tinerilor crește cu până la 30%.

În România, aproape 60% din totalul deceselor înregistrate sunt cauzate de bolile de inimă.

×
Subiecte în articol: boli inima afectiuni cardiace pacienti
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close