Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cancerul de piele, tot mai des întâlnit la tineri. Semnele care ne trimit la medic

Cancerul de piele, tot mai des întâlnit la tineri. Semnele care ne trimit la medic

Cancerul de piele face din ce în ce mai multe victime în rândul tinerilor. Cazurile au explodat la nivel global. Adina Alexandru, medic dermatolog, a vorbit la Știrile Dimineții de la Antena 3 CNN despre cum ne putem proteja și cum trebuie intervenit în cazul cancerului de piele.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mar 2024   •   10:20

"Atât factorul genetic, cât și factorii de mediu duc la apariția cancerului de piele. Totuși, cel mai important este soarele, atât prin arsurile solare suferite, cât și prin expunerea la soare de-a lungul timpului.

Factorul genetic nu poate fi corectat, însă o piele deschisă la culoare are un factor mai mare de risc pentru a face cancer de piele. 

Când ne referim la melanom, care seamănă cu o aluniță, este foarte important să ne autoexaminăm alunițele și la orice suspiciune să ne prezentăm la medic. Ce trebuie să urmărim la o aluniță? Să îi vedem forma, dacă este neregulată, culoare neuniformă, o dimensiune peste 6 milimetri și o evoluție rapidă. Este important să faci anual o vizită la dermatolog", a declarat Adina Alexandru, medic dermatolog. 

Importanța SPF-ului împotriva cancerului de piele 

"În toate tipurile de cancer de piele, prima intenție este parte chirurgicală, nu va trece niciodată cu creme. Trebuie intervenit chirurgical pentru a scoate toată tumora. 

De la SPF 30 în sus este considerat o protecție ridicate. Crema trebuie aplicată pe toată suprafața expusă la soare, nu doar pe față. De asemenea, SPF-ul trebuie reaplicat după două, trei ore pentru că se consideră că după acest timp SPF-ul își pierde din eficiență", mai precizează Adina Alexandru, medic dermatolog. 

×
Subiecte în articol: dermatolog cancer piele SPF
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close