Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce spune forma inimii tale despre probabilitatea de a dezvolta boli de inimă

Ce spune forma inimii tale despre probabilitatea de a dezvolta boli de inimă

Potrivit unui nou studiu, riscul bolilor cardiovasculare ar putea fi influenţat de un factor absolut surprinzător. Inteligenţa artificială indică faptul că o anumită formă a inimii ar putea fi mai predispusă la viitoare boli cardiace.

Ce spune forma inimii tale despre probabilitatea de a dezvolta boli de inimă
Sursa foto: Freepick.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2023   •   15:56

Conform unui studiu realizat de Universitatea Stanford din California, forma inimii ar putea fi un factor de predicţie a viitoarelor boli cardiovasculare.

Potrivit studiului Mayo Clinic, o inimă rotunjită, care are o formă sferică, ar putea avea o probabilitate cu 47% mai mare de a dezvolta cardiomiopatie, "o boală a mușchiului cardiac care face ca inima să pompeze mai greu sângele către restul corpului”.

Cercetătorii au folosit inteligenţa artificială (AI) pentru a analiza peste 38.897 de RMN-uri ale unor inimi sănătoase. Aceştia au examinat o mare bază de date biomedicale care include informații de la 500.000 de participanți din Marea Britanie. Totodată, cercetătorii au măsurat rotunjimea ventriculului stâng, în formă de con, care pompează sângele bogat în oxigen către organism, potrivit foxnews.com

Astfel, cercetătorii au descoperit o legătură între inima rotunjită, sau de formă mai rotundă și predispoziția pentru boli de inimă.

"Cei mai mulți oameni care practică cardiologia sunt conștienți de faptul că, după ce cineva dezvoltă o boală de inimă, inima va arăta mai sferică”, a spus Dr. Shoa Clarke, cardiologul de la Stanford School of Medicine.

Echipa de specialişti a fost surprinsă de legătura puternică dintre forma rotundă a inimii și riscul de cardiomiopatie în viitor, a declarat medicul cardiolog.

"Era posibil ca forma inimii să nu ne fi spus nimic diferit față de măsurătorile privind mărimea sau puterea inimii. Dar s-a dovedit că forma inimii oferă informații suplimentare despre risc și genetică, care nu sunt preluate de alte măsurători”, a mai spus medicul.

Cu toate că a analizat un număr mare de participanți, Dr. Shoa Clarke a spus că grupului îi lipsea diversitatea. "Ne așteptăm ca rezultatele noastre să se generalizeze pe scară largă, dar va fi important să arătăm că aceste constatări se reproduc în alte populații”, a mai adăugat el.

×
Subiecte în articol: inima boli de inimă
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close