Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Minunea din laboratoarele japonezilor. Porcii clonați, salvatorii oamenilor care au nevoie de transplanturi de organe

Minunea din laboratoarele japonezilor. Porcii clonați, salvatorii oamenilor care au nevoie de transplanturi de organe

Cercetătorii din Japonia au creat porci modificați genetic pentru transplanturi de celule și organe la om.

Minunea din laboratoarele japonezilor. Porcii clonați, salvatorii oamenilor care au nevoie de transplanturi de organe
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    13 Feb 2024   •   19:41

Este pentru prima dată când cercetătorii japonezi, de la PorMedTec Tokyo, din cadrul Universității din Tokyo, au creat porci modificați genetic pentru transplanturi de celule și organe la oameni.

Japonezii au colaborat cu cercetătorii de la compania americană de biotehnologie eGenesis, notează ziare.com, care citează agenția de presă EFE.

Echipa de cercetare a anunțat că duminică s-au născut trei purcei modificați genetic, pentru a obține celule și organe necesare pentru transplanturile la oameni.

Studiul în domeniul xenotransplantului (adică grefă cu un organ provenit de la un animal) are loc deoarece Japonia înregistrează foarte puțini donatori de organe.

Mai mult, în ultimii ani, ”doar aproximativ 3% dintre persoanele care au solicitat un transplant au beneficiat de unul", precizează oficialii companiei.

Aceștia mai explică faptul că situația "creşte aşteptările cu privire la aplicarea clinică a xenotransplanturilor".

"Sperăm să folosim acest lucru ca o oportunitate de a lua în considerare provocările transplanturilor de organe umane", a declarat fondatorul PorMedTec, omul de ştiinţă Hiroshi Nagashima.

Porcii au fost clonați de la un exemplar dezvoltat de eGenesis. Animalul a avut zece gene modificate, scopul acestora fiind de a reducer riscul de respingere a organului de către organismul unui om.

Purceii au fost creați în laborator prin tehnologia de transfer nuclear al celulelor somatice, responsabile de dezvoltarea ţesuturilor şi organelor fiinţelor multicelulare. Astfel au fost create exemplare identice din punct de vedere genetic.

Mai apoi, ovulele fertilizate au fost transplantate în uterul unei mame surogat care a născut cei trei purcei, prin cezariană.

După ce echipa de cercetare va confirma dezvoltarea adecvată a exemplarelor modificate, acestea vor fi furnizate instituţiilor medicale din Japonia pentru efectuarea de cercetări clinice.

După aceasta, echipa va începe în 2024 cercetările cu privire la xenotransplanturile de la porci la maimuţe, ca răspuns la deficitul de donatori de organe din Japonia.

"Odată cu naşterea unui exemplar clonat în Japonia, există o speranţă pentru aplicarea clinică în Japonia, în viitor", a concluzionat PorMedTec în comunicat.

Aproape 16.000 de oameni se află pe listele de așteptare în Japonia, în speranța că vor primi un organ.

O altă premieră este că în Japonia sunt planificate intervenţii de transplant de insule pancreatice de porc la oamenii cu diabet de tip 1 şi un transplant temporar de rinichi de porc la un făt cu afecţiuni renale grave.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close