Antena 3 CNN Actualitate Inedit A fost clonată cu succes prima maimuță Rhesus: "Clonarea umană este extraordinar de dificilă"

A fost clonată cu succes prima maimuță Rhesus: "Clonarea umană este extraordinar de dificilă"

Prima maimuță Rhesus a fost clonată cu succes de cercetătorii chinezi. Primata are în prezent doi ani.

A fost clonată cu succes prima maimuță Rhesus: "Clonarea umană este extraordinar de dificilă"
Sursa foto: nature.com
de Ioana Mircea    |    16 Ian 2024   •   23:34

Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să cloneze un macac Rhesus, în prezent în vârstă de doi ani. Aceasta se află în stare bună de sănătate, prin perfecţionarea tehnicii care a dat naştere oii Dolly în 1996, potrivit unui studiu publicat marți.

După ce oaia Dolly a fost clonată prin tehnica transferului nuclear de celule somatice (SCNT) în 1996, peste 20 de mamifere diferite au fost create graţie acestui procedeu: câini, pisici, porci şi bovine.

Citește și: OMS anunță că variola maimuței nu mai este o urgenţă de sănătate publică, dar virusul continuă să ucidă

Însă abia după 20 de ani oamenii de ştiinţă au reuşit să cloneze primele primate. Doi macaci carnivori, identici din punct de vedere genetic şi numiţi Hua Hua şi Zhong Zhong, s-au născut prin SCNT în 2018 la Institutul de neuroştiinţe din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe din Shanghai, condus de Qiang Sun, principalul autor al studiului publicat în revista Nature Communications.

Denumită Retro, exemplarul macac Rhesus clonat cu succes are în prezent vârsta de doi ani.

Cercetătorii au vorbit și despre clonarea ființei umane. Rata scăzută de reuşită a acestor cercetări "confirmă nu doar că clonarea umană este inutilă şi discutabilă, ci şi faptul că dacă ea este încercată, ar fi extraordinar de dificilă şi nejustificată din punct de vedere etic", a adăugat Lluis Montoliu. Opinia sa este împărtăşită şi de Qiang Sun, care consideră clonarea unei fiinţe umane "inacceptabilă" în orice circumstanţe.

Tehnica de clonare reproductivă prin SCNT (Somatic Cell Nucleus Transfer) presupune producerea unei copii genetice a unui animal prin înlocuirea nucleului unui ovul nefertilizat cu o celulă din corpul (somatic) al animalului donator, pentru a forma un embrion care poate fi transferat în uterul unei mame surogat.

Această tehnică poate crea mult mai multe clone, cu scopul de a obţine maimuţe identice din punct de vedere genetic şi care pot fi folosite pentru a studia anumite boli şi pentru a testa medicamente, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: maimuta clonare experiment clonare
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close