Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Schemă de ajutor de peste 500 de milioane de euro pentru producţia de medicamente în România

Schemă de ajutor de peste 500 de milioane de euro pentru producţia de medicamente în România

Reprezentanţii fabricilor de medicamente din România le cer autorităţilor măsuri şi politici ţintite pentru a încuraja producţia, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit. Ministrul Finanţelor a anunţat în acest sens o schemă de ajutor de stat de peste 500 de milioane de euro care ar urma să aibă un impact major în industria farmaceutică.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   08:46

Măsurile dezbătute în cadrul conferinţei organizate de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice au fost susţinute inclusiv de premierul Marcel Ciolacu. Acesta a atras atenţia că tratamentele generice şi biosimilare reprezintă 20% din cheltuielile Casei de Sănătate pentru medicamente.

Medicamentele generice şi biosimilare au contribuit semnificativ la optmizarea bugetară și au un potențial pe care România nu îl valorifică suficient în comparație cu alte state europene, precum Polonia sau Germania. Eficiente şi cu preţuri mici medicamentele generice şi cele biosimilare sunt cheia pentru tratarea unui numar mai mare de pacienţi.

"Costurile pentru medicamentele inovative reprezintă 80% din cheltuielile casei (n.r. CNAS) şi 20% cele generice", a declarat Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.

România are câteva zeci de fabrici care produc doar medicamente generice. De aceea premierul Marcel Ciolacu recunoaşte că sunt necesare investiţii în suţinerea producţiei de medicamente.

"Ele în acest moment trebuiesc protejate, nu trebuie să picăm în panta de a limita adaosurile şi mai mult decât ce facem acum", a mai precizat premierul.

De altfel, ministrul Finanţelor a anunţat noi investiţii care să susţină producția în industria farmaceutică.

"Noi, la nivelul guvernului, am iniţiat și a fost aprobat prin hotărâre de guvern o schemă de ajutor de stat cu o valoare de peste 500 de milioane de euro, în care activitatea de producție de medicamente farmaceutice și activitatea farmaceutică este susținută. De la 10 milioane de euro, valoare minimă, până la 100 de milioane de euro, deci cât de curând, sper eu, undeva în luna mai, început de luna iunie, să putem să deschidem apelul de proiecte", a anunţat Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.

Medicamentele generice şi biologice sunt soluţia terapeutică pentru cei mai mulţi pacienţi cu afecţiuni cronice. Mai ales că asistam la un proces de îmbătrânire, iar nevoia de tratamente este tot mai mare.

"Acoperă toată paleta de arii terapeutice, inclusiv mă refer la cele oncologice, pentru că multe dintre medicamentele oncologice sunt medicamente generice, și lucru acesta trebuie să fie foarte clar. Medicamentele generice reprezintă sau accesul la medicamente genetice reprezintă o prioritate și pentru Ministerul Sănătății și în general pentru politica din cadrul Uniunii Europene", a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

"Toate politicile pe care le auzim discutate aici, de tip licitații centralizate, blindbiding şi aşa mai departe, nu vor afecta decât medicația generică, unde există competiție între mai multe molecule. Saving-urile vor fi sau vom încerca să facem saving din acel 20% nu din cel 80%. În România se construieşte o singură fabrică, recunosc că noi suntem deschizătorii de drum aici", a susţinut Mihai Fugarevici, Director General STADA România.

Semnalele de alarmă dar şi măsurile promise de autorităţi au fost lansate în cadrul conferinţei "Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate - rolul medicamentelor generice si biosimilare" , organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APGMR).

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close