Antena 3 CNN Actualitate Sebastian Ghiță rămâne sub control judiciar și nu scapă de cauțiunea de 13 milioane de euro

Sebastian Ghiță rămâne sub control judiciar și nu scapă de cauțiunea de 13 milioane de euro

Sebastian Ghiță rămâne sub control judiciar și nu scapă de cauțiunea de 13 milioane de euro
de M.Z.    |    06 Apr 2016   •   17:41

UPDATE 17.40 - Sebastian Ghiță rămâne sub control judiciar și nu scapă de cauțiunea de 13 milioane de euro.

UPDATE 15.32 - Termenul până la care deputatul Sebastian Ghiţă poate depune cauţiunea stabilită de procurori la suma de 13 milioane de euro a fost prelungit cu câteva zile, au declarat, miercuri, surse, potrivit agerpres.ro.

UPDATE 13.03 - DNA poate cere din nou arestarea lui Sebastian Ghiţă. Patronul RTV este acuzat că a încălcat controlul judiciar vorbind public despre dosarul lui, lucru pe care procurorii i-l interziseseră. 

Ghiţă este în faţa instanţei, deoarece a constestat cauţiunea de 13 milioane de euro.

Este cea mai mare cauţiune înregistrată vreodată în România. Faptele sunt pe măsură şi se referă la faptul că Ghiţă ar fi obţinut date confidenţiale din dosare penale, pe care le transmitea apoi suspecţilor. 

Cauţiunea a fost impusă după ce deputaţii l-au salvat pe Ghiţă de arest. Un coleg de parlament i-a depus însă plângere, afirmând că Ghiţă l-ar fi şantajat, ameninţându-l cu difuzarea de informaţii defăimătoare la România TV, post pe care îl controlează. 

UPDATE 09.20 - Deputatul Sebastian Ghiţă a ajuns la Instanţa Supremă, unde se va judeca constestaţia sa la cauţiunea de 13 milioane de euro şi la măsura controlului judiciar. 

Deputatul nu a făcut declarații presei.

----------------------------

Știrea inițială 08.44

Deputatul Sebastian Ghiţă va ajunge miercuri la Instanţa Supremă, unde se va judeca plângerea prin care a contestat cauţiunea de 13 milioane de euro şi măsura controlului judiciar.

Tot miercuri este ultima zi în care Ghiţă poate plăti cauţiunea. 

Deputatul de Prahova este acuzat de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În același dosar au fost arestați preventiv procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, și fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Deputaţii din au decis că Sebastian Ghiţă nu poate fi reţinut și nici arestat.

DOSARE SEBASTIAN GHIȚĂ

1. Dosarul Bădescu

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în dosarul fostului primar din Ploiești, Iulian Bădescu, în care este acuzat de dare de mită, fals și spălare de bani. Potrivit procurorilor DNA, fostul edil ar fi sponsorizat ilegal cu 1,5 milioane de lei clubul sportiv Asesoft Ploieşti, deținut de Ghiță. 

Procurorii arată în rechizitoriu că în 2013, Bădescu, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat clubului sportiv Asesoft  o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local aducând prejudiciu atât primăriei, cât și societății respective. 

În schimb, Bădescu ar fi primit de la Ghiţă, prin intermediul firmelor controlate de deputat, o casă în valoare de peste un milion de lei. 

Odata cu impunerea controlului judiciar și trimiterea în judecată a celor doi, procurorii au pus sechestru pe bunuri personale în valoare de peste 3,5 milioane de lei. Anchetatorii arată că Sebastian Ghiță a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM.

Citiți și Patronul RTV, Sebastian Ghiță, acuzat că a șantajat un deputat ca să-l scape de arest

 

2. Dosar alegeri și tigăi deputat

Sebastian Ghiţă mai este acuzat şi că ar fi dat tigăi în Ploieşti ca să ajungă deputat. Procurorii susţin că au probe care arată că Ghiţă, în perioada 2000-2015, a obţinut ilegal importante sume de bani pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. 

Banii astfel obţinuţi ar fi fost "spălaţi" printr-o multitudine de operaţiuni financiar-bancare, iar ulterior, o parte a sumei ar fi fost folosită în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi la prezidenţialele din 2014. 

Tranzacţiile financiare ar fi avut ca scop sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Prejudiciul adus statului se apropie de 40.000 de mii de lei.


3. Dosar Comarnic (cel al cumnatului lui Ponta)

Sebastian Ghiță mai este cercetat și pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat în dosarul cumnatului fostului premier Victor Ponta.

În acest dosar, procurorii l-au pus sub control judiciar pentru fraudarea fondurilor europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic.

Încă o lovitură pentru Sebastian Ghiță. DNA verifică afacerile deputatului cu statul

×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close