Antena 3 CNN Actualitate Patronul RTV, Sebastian Ghiță, acuzat că a șantajat un deputat ca să-l scape de arest

Patronul RTV, Sebastian Ghiță, acuzat că a șantajat un deputat ca să-l scape de arest

Patronul RTV, Sebastian Ghiță, acuzat că a șantajat un deputat ca să-l scape de arest
de M.Z.    |    01 Apr 2016   •   15:30

Sebastian Ghiţă a fost reclamat la DNA de un deputat, care susţine că a fost şantajat de patronul RTV să voteze împotriva reţinerii şi arestării acestuia. 

Informaţia a fost confirmată de surse judiciare pentru Jurnalul Naţional. Acuzaţii care, dacă se verifică, i-ar putea aduce lui Ghiţă o nouă cerere de arestare. 

Deocamdată, el este sub control judiciar şi trebuie să plătească 13 milioane de euro, o cauţiune record în România

Până acum, cea mai mare cauţiune stabilită de DNA era de 40 de milioane de lei, în cazul lui Dan Adamescu. 

Deputatul Sebastian Ghiță nu poate fi nici arestat, au decis deputații, miercuri, în plenul Camerei, răspunzând astfel cererii DNA.

Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, folosirea de informaţii nepublice şi conducere a unei maşini fără permis.

DOSARE SEBASTIAN GHIȚĂ

1. Dosarul Bădescu

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în dosarul fostului primar din Ploiești, Iulian Bădescu, în care este acuzat de dare de mită, fals și spălare de bani. Potrivit procurorilor DNA, fostul edil ar fi sponsorizat ilegal cu 1,5 milioane de lei clubul sportiv Asesoft Ploieşti, deținut de Ghiță. 

Procurorii arată în rechizitoriu că în 2013, Bădescu, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat clubului sportiv Asesoft  o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local aducând prejudiciu atât primăriei, cât și societății respective. 

În schimb, Bădescu ar fi primit de la Ghiţă, prin intermediul firmelor controlate de deputat, o casă în valoare de peste un milion de lei. 

Odata cu impunerea controlului judiciar și trimiterea în judecată a celor doi, procurorii au pus sechestru pe bunuri personale în valoare de peste 3,5 milioane de lei. Anchetatorii arată că Sebastian Ghiță a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM.


2. Dosar alegeri și tigăi deputat

Sebastian Ghiţă mai este acuzat şi că ar fi dat tigăi în Ploieşti ca să ajungă deputat. Procurorii susţin că au probe care arată că Ghiţă, în perioada 2000-2015, a obţinut ilegal importante sume de bani pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. 

Banii astfel obţinuţi ar fi fost "spălaţi" printr-o multitudine de operaţiuni financiar-bancare, iar ulterior, o parte a sumei ar fi fost folosită în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi la prezidenţialele din 2014. 

Tranzacţiile financiare ar fi avut ca scop sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Prejudiciul adus statului se apropie de 40.000 de mii de lei.


3. Dosar Comarnic (cel al cumnatului lui Ponta)

Sebastian Ghiță mai este cercetat și pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat în dosarul cumnatului fostului premier Victor Ponta.

În acest dosar, procurorii l-au pus sub control judiciar pentru fraudarea fondurilor europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic.

×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita santaj
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close