Antena 3 CNN Actualitate Senatul a adoptat amânarea ratelor bancare. PSD: Am corectat ordonanţa Guvernului

Senatul a adoptat amânarea ratelor bancare. PSD: Am corectat ordonanţa Guvernului

Senatul a adoptat, marți, un proiect de lege privind suspendarea plăţii ratelor bancare. Parlamentarii PSD au spus că au corectat, astfel, prevederile din ordonanţa dată de Guvern, care menţinea „dobândă la dobândă”.

Senatul a adoptat amânarea ratelor bancare. PSD: Am corectat ordonanţa Guvernului
Sursa foto: Pixabay
01 Apr 2020   •   07:28

Un nou proiect de lege a fost adoptat marți, privind suspendarea rambursării creditelor, la o zi după ce şi Guvernul a adoptat o astfel de măsură.

Potrivit PSD, proiectul de lege corectează ordonanţa dată luni de Guvern.

„Parlamentarii PSD din Senatul României au susţinut şi votat astăzi (marți -–n.r.) proiectul de lege care prevede suspendarea plăţii ratelor bancare, fără dobânzi şi penalităţi, până la 31 decembrie 2020, pentru creditele luate de populaţie ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus. Proiectul de lege al PSD corectează prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Orban care, inclusiv în a doua variantă, menţine pentru orice tip de credit, cu excepţia creditelor ipotecare luate de persoanele fizice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD, imediat după ce proiectul a trecut de Senat.

Astfel, în iniţiativa adoptată, social-democraţii susţin suspendarea rambursării ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Debitorii vor avea posibilitatea de a trimite solicitările prin email ori prin poştă.

Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa Camerei Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

O măsură asemănătoare a luat deja Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de luni.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este de 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare”, a declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern de luni.

De asemenea, Florin Cîţu anunţa că cei care au restanţe la bancă şi le plătesc vor putea beneficia de această facilitate a amânării plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni, scrie Mediafax

×
Subiecte în articol: Senat rate bancare PSD amanare
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close