Antena 3 CNN Actualitate Social Protest în fața Agenției de Mediu. Angajații cer alinierea salariilor la nivelul celor din minister

Protest în fața Agenției de Mediu. Angajații cer alinierea salariilor la nivelul celor din minister

Protest în fața Agenției de Mediu. Angajații cer alinierea salariilor la nivelul celor din minister
de M.Z.    |    27 Apr 2017   •   12:50

UPDATE 12.50 - Angajaţii din domeniul protecţiei mediului protestează joi, până la ora 13:00, în faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului din Bucureşti, dar şi în faţa sediilor judeţene din toată ţară, nemulţumiţi de faptul că salariile din sistem nu au fost aliniate la nivelul celor din Ministerul Mediului, potrivit Agerpres.ro.

"Această acţiune de protest are loc în toată ţara, în cele 42 de agenţii judeţene. Fiecare îşi manifestă nemulţumirea timp de două ore în faţa instituţiei. În Bucureşti sunt prezente peste 100 de persoane doar la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Angajaţii protestează pentru bătaia de joc la care sunt supuşi, în sensul că nu se doreşte alinierea salariilor la nivelul Ministerului Mediului, cum se stipulează şi în decizia Curţii Constituţionale. S-a încercat depunerea unui amendament în Parlament de către domnul ministru Daniel Constantin, respins însă luni de Comisiile de muncă şi de buget-finanţe, invocând apariţia Legii unitare de salarizare, unde nu ne regăsim", a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu (FSUM), Ciprian Şoavă. 

Potrivit sursei citate, la nivelul Ministerului Mediului au fost discuţii în cadrul cărora s-a solicitat punerea în aplicare a deciziei Curţii Constituţionale pentru a se alinia salariile angajaţilor din sistem. 

"Am avut discuţii cu ministrul Mediului, cu doamna Graţiela Gavrilescu, prin care am solicitat să punem în aplicare decizia CCR şi să emită un ordin de aliniere a salariilor angajaţilor ANPM şi APM, la nivelul Ministerului Mediului. Ne-a spus că încearcă, dar ezită şi nu ştim de ce. Uu lucru foarte important: sunt bani în bugetul aprobat al Ministerului Mediului şi domnul Daniel Constantin (fostul ministru al Mediului n.r.) a declarat în urmă cu o lună că au identificat resursele. Este vorba de o sumă de 30 de milioane de lei, care există în bugetul Ministerului Mediului. Deci, nu se solicită bani suplimentari de la bugetul de stat sau de la alte bugete", susţine preşedintelui FSUM. 

Întrebat dacă angajaţii din sistem vor continua protestele, şeful federaţiei sindicale a răspuns că este ultimul protest, însă sindicatele sunt hotărâte să declanşeze conflictul de muncă. 

"Acesta este un ultim protest. Noi am protestat şi în data de 14 martie şi 21 martie, iar revendicarea noastră, de emitere a ordinului pentru alinierea salariilor la nivelul Ministerului nu s-a întâmplat. Acesta este un ultim protest, noi fiind hotărâţi, inclusiv Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu, alături de ANPM şi APM, să declanşeze conflictul de muncă, ceea ce va conduce la blocarea totală a întregului sistem, iar aici mă refer la diminuarea ratei de absorbţie a fondurilor europene, imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului, prin sistarea emiterii actelor de reglementare. Orice investiţie, orice activitate se desfăşoară în baza unui acord sau autorizaţie de mediu, iar atunci noi nu vom mai emite aceste acte şi consecinţele se vor vedea", a mai spus liderul sindical. 

Potrivit unui comunicat al federaţiei sindicale, în cadrul şedinţei comune din 24 aprilie 2017 dintre Comisia pentru buget finanţe şi bănci şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială, unde au fost dezbătute în procedură de urgenţă amendamentele la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG. nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost respins amendamentul lui Daniel Constantin, care propunea ca, începând cu luna iulie 2017, salariile de bază pentru angajaţii din Agenţia Naţională de Protecţia Mediului şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului să se stabilească, prin asimilare, la nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Ministerului Mediului. 

Cu toate acestea, Parlamentul României în motivarea de respingere a amendamentului, prin reprezentanţii din cadrul Comisiei pentru buget finanţe şi bănci şi Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, recunosc importanţa strategică a domeniului protecţiei mediului, discriminarea angajaţilor şi nivelul cel mai mic de salarizare bugetar. 

'Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a ţării, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. Personalul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, Gărzii Naţionale de Mediu şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost discriminat faţă de alte categorii de bugetari cărora li s-au acordat după anul 2010 creşteri salariale', se arată în document. 

FSUM este alături de angajaţii ANPM şi APM-urilor şi solicită decidenţilor politici adoptarea de măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale faţă de alţi funcţionari publici, care au primit creşteri salariale substanţiale în ultimii ani. 

"Solicităm Ministerului Mediului emiterea în regim de urgenţă a ordinului de ministru privind alinierea salariilor noastre la nivelul salariilor din cadrul Ministerului Mediului astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeaşi familie ocupaţională-Administraţie/instituţie teritorială, respectând astfel conţinutul Deciziei CCR nr.794/2016" , se arată în comunicat. 

----------------------------

Știrea inițială 10.19

Angajaţii Agenţiei Naţionale şi Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului protestează joi, între orele 11.00 şi 13.00, în toată ţara şi la Ministerul Mediului din Bucureşti, nemulţumiţi de discriminările salariale faţă de alţi funcţionari publici, solicitând eliminarea acestora, potrivit News.ro.

În situaţia în care, în decurs de trei zile, nu se va soluţiona favorabil revendicarea, se va ajunge la diminuarea ratei de absorţie a fondurilor europene, imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului, sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene, neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin Tratatul de aderare a României la UE, se arată în comunicatul Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu (FSUM).

Şi angajaţii Gărzilor de Mediu din toată ţara au fost în grevă de avertisment, miercuri, între orele 14.00 şi 16.00, în faţa unităţilor, interval în care nu vor face controale, şi nici nu au lucrat cu publicul. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu le-au fost majorate salariile, astfel încât acestea să ajungă la nivelul celor ale angajaţilor Gărzii Forestiere, aşa cum a promis ministrul Mediului.

×
Subiecte în articol: proteste Ministerul Mediului
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close