Antena 3 CNN Actualitate Social Românii, sufocați de cheltuielile pentru utilități

Românii, sufocați de cheltuielile pentru utilități

Românii, sufocați de cheltuielile pentru utilități
28 Noi 2018   •   11:26

Românii îşi plătesc tot mai greu facturile. Cel mai recent raport privind comportamentul consumatorilor europeni arată că peste un sfert dintre români se împrumută pentru a putea să îşi plătescă facturile de la o lună la alta.

Asta în timp ce aproape o treime dintre conaţionali spun că au de gând să plece din ţară în căutarea unui trai mai bun.În plus, raportul mai arată că românii se poziţionează pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte sumele pe care reuşesc să le economisească.

Specialiştii avertizează că pe termen lung, românii vor fi din ce în ce mai împovăraţi, dacă nu vor fi luate rapid măsuri pentru reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale.

Românii se împrumută pentru plata facturilor

- 26% dintre români se împrumută pentru a-şi plăti facturile

- 32% dintre români vor să emigreze

- 59% dintre români fac economii în fiecare lună

O statistică sumbră privind comportamentul consumatorilor europeni, scoate la iveală situaţia dificilă în care se află România, în ciuda creşterii salariilor şi a pensiilor. Peste 26% dintre români sunt nevoiţi să se împrumute pentru a-şi putea plăti facturile, în timp ce 32% spun că au de gând să emigreze.

Specialiştii avertizează că situaţia este şi o consecinţă a faptului că românii nu sunt orientaţi spre economisire şi investiţii. Iar pe termn lung, vor fi tot mai împovăraţi.

Pe de altă parte, 59% dintre românii care au raspuns chestionarului spun că pun bani deoparte în fiecare lună, valoarea medie a economiilor lunare fiind de 480 lei. În acest context, România se clasează pe penultimul loc din Europa la valoarea sumelor economisite, în timp ce Elveţia este în frunte, cu o medie de 590 euro economisiţi lunar.

Studiul a fost realizat în rândul a peste o mie de români, cu vârste între 18 şi 65 de ani.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close