Antena 3 CNN Actualitate "Stăpânii de sclavi" din București și din șase județe au fost "călcați" de procurori | Percheziții și la sediile unor instituții de stat

"Stăpânii de sclavi" din București și din șase județe au fost "călcați" de procurori | Percheziții și la sediile unor instituții de stat

Procurorii efectuează în această dimineață mai multe percheziții la adrese din București și din șase județe.

"Stăpânii de sclavi" din București și din șase județe au fost "călcați" de procurori | Percheziții și la sediile unor instituții de stat
Sursa foto: Hepta
de Mariana Zaharia    |    04 Iul 2023   •   07:46

Investigațiile vizează să destructureze o grupare de traficanți de persoane.

Membrii grupării ar fi exploatat persoane cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile. Victimele trăiau în condiții deplorabile și erau obligate să muncească. Cine refuza era bătut.

"Procurori însoțiți de polițiști și jandarmi de la Brigada Specială efectuează percheziții în șase județe, între care Argeș și Ilfov, în acest din urmă județ fiind, potrivit anchetatorilor, nucleul grupării infracționale. În acest moment, anchetatorii știu de 15 victime, care ar fi fost exploatate: erau puse la muncă fără să fie plătite, erau bătute și nu primeau mâncare și nu li se permitea să se spele. Între aceste persoane, unele aveau diverse handicapuri, inclusiv psihic. Toate victimele erau tratate ca și cum ar fi fost sclavii celor din gruparea infracțională.

Anchetatorii estimează că membrii grupării ar fi câștigat de pe urma exploatării victimelor suma de cinci milioane de lei. La anumite adrese vizate de percheziții, anchetatorii s-au deplasat împreună cu specialiști în consiliere psihologică, pentru că situația victimelor impunea acest lucru. Suspecții reținuți de anchetatori vor fi interogați la sediul central al DIICOT, în vreme ce victimele lor vor fi audiate într-o altă locație", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Mariana Zaharia.

Citește și: Cantităţi uriaşe de droguri găsite într-un imobil dezafectat din București

Peste 100 de bătrâni, aduși la "azilurile groazei"

Noi informații din anchetă, citate de Antena 3 CNN, arată că peste 100 de bătrâni au fost aduși pentru "îngrijiri" la căminele private percheziționate de procurori. Însă, în loc să fie îngrijiți, bătrânii erau torturați și ținuți flămânzi. 

Vecinii spun că au sesizat autoritățile cu privire la ceea ce se petrecea, zilnic, sub privirile lor.

"Acest centru este înființat acum. Până de curând a stat cineva aici, dar și-a vândut casa. Am înțeles că este o casă foarte mare, un azil de bătrâni. Știu că este azil de bătrâni pentru că, de câte ori trec pe acolo, bătrâneii, săracii, vin la poartă și cerșesc. 'Vreau și eu un ban, dă-mi și 2 lei, n-ai și tu un corn' sau ceva de genul", spune o femeie din zonă.

"Eu locuiesc vizavi și îi vedeam în fiecare zi pe amărâții ăia la gard, acolo, cum stăteau în pielea goală, plini de fecale, uscați, de parcă erau la Auschwitz. Bătuți cred că erau", spune, la rândul său, un bărbat care a menționat că a sesizat autoritățile.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, George Drăgan, a declarat la Antena 3 CNN că în cadrul anchetei, au fost puse în aplicare 31 de mandate de percheziție într-un dosar constituit pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Purtător de cuvânt IGPR: "Se efectuează percheziții și la sediul unor instituții publice"

Potrivit oficialului citat, în noiembrie 2020, în județul Ilfov s-ar fi constituit două grupări infracționale organizate în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile. Exploatarea victimelor a avut drept consecință punerea acestora în situații inumane, degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, constrângere și acte de violență.

"Suspecții vizați nu hrăneau corespunzător persoanele aflate în grijă și nu le acordau acestora medicația necesară, în funcție de necesitățile fiecărei persoane, ca să nu mai vorbim de asigurarea igienei, care nu exista.

Prejudiciul total este de aproximativ 5.200.000 lei. 26 de persoane suspecte vor fi audiate. Sunt efectuate percheziții și la reprezentanți ai unor instituții publice, ai căror reprezentanți sunt bănuiți că au acordat autorizații unor astfel de centre (unde erau exploatate victimele, n.r.) fără ca acestea să îndeplinească condițiile legale", a precizat George Drăgan.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close