Antena 3 CNN Actualitate Transportatorii nu mai protestează joi, la Ministerul Transporturilor

Transportatorii nu mai protestează joi, la Ministerul Transporturilor

Transportatorii nu mai protestează joi, la Ministerul Transporturilor
03 Oct 2018   •   23:07

Patronatele din transportul rutier au decis să amâne protestul din faţa Ministerului Transporturilor, programat pentru joi, 4 octombrie, aceştia aşteptând rezultatele dezbaterii publice organizată la sediul instituţiei în data de 9 octombrie. 

"În funcţie de rezultatele dezbaterii publice, vor fi depuse cereri pentru a protesta în faţa sediului Guvernului, iar simultan vor fi sistate toate cursele regulate din ţară", se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) remis miercuri seara AGERPRES. 

Transportatorii acuză Ministerul Transporturilor că vrea să schimbe regulile jocului în timpul jocului şi că nu a făcut niciun efort pentru a elimina pirateria din acest domeniu, însă depune toate demersurile pentru a elimina transportatorii care funcţionează legal. 

"Proiectul de Ordin de ministru pentru schimbarea regulilor de atribuire a licenţelor de transport rutier de persoane va intra marţi (9 octombrie, n.r.) în dezbatere publică, dar cei care nu sunt implicaţi în sectorul transporturilor rutiere nu cunosc problemele din acest domeniu şi pot fi uşor păcăliţi de lobbyiştii care încearcă să scape de firmele care activează acum pe această piaţă. Modificarea legislativă s-ar putea face doar dacă se va aprecia că este imperativ necesar acest lucru, în raport cu condiţiile economice reale, cu interesele imediate ale beneficiarilor serviciilor de transport, ale transportatorilor şi ale statului român. Modul de lucru actual al ministerului apare ca pripit şi nejustificat", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, citat în comunicat. 

În context, COTAR arată că era o necesitate scoaterea de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social a proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi supunerea acestuia unei dezbateri publice reale, legale, constructive şi eficiente. 

"Domnul ministru Şova argumentează prin faptul că ar fi presat, pe de o parte, de Consiliul Concurenţei, iar pe de altă parte, de Consiliul Europei, să adopte aceste modificări legislative, însă acestea apar doar ca justificări de suprafaţă, fără a avea profunzime. Este, într-adevăr, în atributul Ministerului să asigure condiţiile unui mediu concurenţial normal în activitatea de transport rutier, iar acest lucru era necesar a se fi realizat şi până acum, potrivit dispoziţiilor OG 27/2011, în corelaţie cu celelalte moduri de transport, şi între operatorii de transport rutier, însă această necesitate a existat şi există în legislaţia care reglementează activitatea de transport, iar piaţa de transport este aşezată în prezent şi apare ca stabilă, tocmai ţinându-se cont de această legislaţie şi respectând-o", subliniază comunicatul COTAR. 

Ministerul Transporturilor organizează marţi, 9 octombrie, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere. 

La şedinţa publică pentru dezbaterea proiectului de act normativ au acces instituţiile publice, organizaţiile civice, precum şi orice persoane interesate iar documentele şedinţei de dezbatere publică pot fi consultate la anunţul aferent proiectului pe site-ul ministerului. 

Câteva zeci de transportatori, membri ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), au protestat, în ultimul timp, în faţa Ministerului Transportului, solicitând autorităţilor eliminarea unui subpunct de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social care prevede modificări în organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere. 

"O astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populaţiei care beneficiază, în acest moment, de un transport organizat, sigur şi prestabilit. De asemenea, cerem să se modifice Legea taximetriei, respectiv scoaterea sintagmelor 'în mod repetat' şi 'în mod permanent', precum şi activitatea de 'rent a car' să treacă la Ministerul Transporturilor, conform solicitărilor depuse în repetate rânduri. Dorim ca activitatea de 'rent a car' să fie trecută în administraţia ARR (Autorităţii Rutiere Române, n.r.) pentru a exista o mai bună coordonare şi funcţionare a acesteia, eliminând astfel orice posibilitate de activitate neautorizată", precizează COTAR. 

Prim vicepreşedintele COTAR, Ion Comuşi, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că transportatorii intenţionează să organizeze săptămâna viitoare un miting în faţa Guvernului, la care sunt aşteptate 3.000 de taxiuri şi 2.000 de autobuze. 

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat, pe 26 septembrie, că ministerul pe care îl conduce nu este dispus să elimine orice barieră din discuţiile cu transportatorii, dar este deschis dialogului şi altor forme de dezbatere, însă piaţa transporturilor regulate interjudeţene de pasageri trebuie să fie deschisă şi accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate. 

Întrebat cum intenţionează să procedeze pentru a soluţiona protestul transportatorilor, ministrul a răspuns: "Suntem în dialog de mai mult de 45 de zile de când parcurgem dialogul instituţionalizat, suntem în dialog, iar despre faptul că la 1 iulie 2019 intră în vigoare acest regulament se ştie de mai bine de 4 ani". 

Reglementarea pieţei transporturilor regulate de pasageri pe curse interjudeţene se face prin ordin de ministru. 

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close