Antena 3 CNN Actualitate Unde pot vota francezii din România pentru alegerile din Franța

Unde pot vota francezii din România pentru alegerile din Franța

Unde pot vota francezii din România pentru alegerile din Franța
07 Mai 2017   •   09:27

Cetăţenii francezi din România îşi pot alege preşedintele, duminică, în Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi, oraşe în care au fost amenajate secţii de votare ce vor fi deschise între orele 8,00 şi 19,00, informează Ambasada Franţei la Bucureşti. 

Secţiile de votare sunt amenajate la Ambasada Franţei din Capitală, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi. 

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen sunt cei doi candidaţi care se vor înfrunta în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. 

Peste 1.300 de cetăţeni francezi au votat în România şi Republica Moldova - în circumscripţia consulară a Ambasadei Franţei la Bucureşti - în primul tur al Prezidenţialelor Franţei, ce a avut loc pe 23 aprilie. 

Rezultatele provizorii ale primului tur au fost publicate o zi mai târziu, pe site-ul misiunii diplomatice de la Bucureşti. 

Potrivit informaţiilor publicate online, numărul de alegători înscrişi, în primul tur, în circumscripţia consulară a Ambasadei Franţei la Bucureşti a fost de 2.551, numărul celor care au votat ridicându-se la 1.346 (o rată de participare de 52,76 %) iar totalul voturilor exprimate a fost de 1.331. 

Candidatul Emmanuel Macron a avut cele mai multe voturi în România şi Republica Moldova - 524 (39,37%), urmat de François Fillon, cu 428 de voturi (32,16%), Jean-Luc Mélenchon - 179 de voturi (13,45%), Marine Le Pen - 81 de voturi (6,09%), Benoît Hamon - 70 de voturi (5,26%) şi Nicolas Dupont-Aignan - 23 de voturi (1,73%). 

În ordinea descrescătoare a voturilor primite au urmat François Asselineau - 12 voturi (0,90%), Jean Lassalle - 7 voturi (0,52%), Philippe Poutou - 5 voturi (0,37%), Jacques Cheminade - 2 voturi (0,15%) şi Nathalie Arthaud - niciun vot. 

Cetăţenii francezi de pe teritoriul României şi Republicii Moldova au avut, în primul tur de scrutin, secţii de votare deschise în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Chişinău. 

Potrivit paginii oficiale de Facebook a Ambasadei Franţei la Bucureşti, prezenţa la vot din România şi Republica Moldova a fost, la finalul lui aprilie, cu 8 procente mai mare decât cea din 2012. Cetăţenii francezi din diaspora au la dispoziţie peste 800 de secţii de vot unde îşi pot exprima opţiunea la Prezidenţiale. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Franta alegeri francezi vot România
Parteneri
Avertizări meteo Cod galben de caniculă și furtuni. Harta zonelor vizate
x close