Antena 3 CNN Actualitate Vicepremierul Viorel Ștefan, ultimele informații din economie: Se vehiculează date inexacte

Vicepremierul Viorel Ștefan, ultimele informații din economie: Se vehiculează date inexacte

Vicepremierul Viorel Ștefan, ultimele informații din economie: Se vehiculează date inexacte
15 Mai 2018   •   19:24

Vicepremierul Viorel Ștefan a prezentat, marți, mai multe cifre oficiale din economia românească și a acuzat că în spațiul public se propagă informații false în acest sens.

”Se vehiculează date inexacte. În 2016, guvernul tehnocrat, PIB-ul nominal a avut cea mai slabă evoluție după anul 2010. În 2017 a fost o crestere triplă raportată la 2015. Față de 2016, creștere cu 18 miliarde de lei, raportându-ne la trimestrul I. În 2018, ajungem la o creștere de 20,9% față de 2015. O cincime, ceea ce în doi ani este cu adevărat un rezultat remarcabil. 

Este anul în care creșterea economică își va schimba motoarele. Ne dorim ca motorul principal să îl reprezinte investițiile. Cifra de afaceri în industrie a crescut în 2018 cu 13,7% față de trimestrul I din 2017. Ce este încurajator este că în industrie comenzile sunt în creștere. Investițiile străine directe au crescut cu 57% față de aceeași perioadă din 2016. 

Deficitul la fondul de pensii s-a redus la aproximativ jumătate față de 2016, rămân la bugetul de stat mai mulți bani care vor finanța investiții și vor asigura mai bune servicii publice. Suma a scăzut cu 56,4%” a spus Viorel Ștefan.

Cu toate că economia ”duduie”, Viorel Ștefan a prezentat și numărul românilor care trăiesc la limita sărăciei, care depășește 6 milioane de persoane.

Avansul economiei în Europa Centrală şi de Est (CEE) a încetinit probabil în primul trimestru din 2018, deoarece majorarea cheltuielilor, stimulată de creşterea salariilor, nu a reuşit să compenseze producţia industrială mai redusă, se arată într-o analiză publicată marţi de Bloomberg. 

Dintre cele şase state care vor publica marţi datele privind PIB-ul, Cehia, Ungaria, România şi Polonia vor raporta probabil o creştere mai redusă decât în trimestrul patru din 2017, în timp ce expansiunea în Bulgaria şi Slovacia a accelerat, arată rezultatele unui studiu realizat de Bloomberg în rândul economiştilor. 

Întregul grup va depăşi avansul zonei euro - cel mai mare partener comercial al regiunii - care se estimează că va înregistra o creştere de 2,5% în primul trimestru din 2018. 

 

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close