Antena 3 CNN Be EU Be EU. Măsuri pentru combaterea violenței domestice

Be EU. Măsuri pentru combaterea violenței domestice

Be EU. Măsuri pentru combaterea violenței domestice
Sursa foto: Foto: pexels.com
de S.T.    |    02 Noi 2019   •   10:32

Violența domestică reprezintă o problemă europeană.

România este cel de-al 14-lea stat care a ratificat Convenţia de la Istanbul, prin Legea nr. 30/2016, iar pentru armonizarea legislaţiei interne cu prevederile Convenţiei au fost adoptate două legi importante: Legea nr. 178/2018 şi Legea nr. 174/2018, care se referă la perspectiva de gen, respectiv prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

„Uniunea Europeană a susținut Convenția de la Istanbul, chiar dacă nu este un instrument doar pentru statele membre și este ceva mai larg, dar pentru că unul dintre principiile noastre de bază este egalitatea sexelor, egalitatea între bărbați și femei, și pentru că violența este urmarea inegalităților, Uniunea Europeană a susținut Convenția de la Istanbul și a încurajat statele membre să semneze, ratifice și să implementeze această Convenție.

Este foarte trist că unele dintre statele membre au făcut primul gest, acela de a semna dar apoi nu au ratificat Convenția.

Sunt țări ca Albania, de exemplu, care sunt însă foarte înaintate în ceea ce privește ratificarea. Cred că trebuie să revenim constant la această problemă mai ales atunci când se schimbă peisajul politic.

Avem o nouă oportunitate cu noua comisie mai ales cu Elena Dalli, comisarul care se va ocupa de portofoliul legat de egalitatea în drepturi, și care ne-a promis că va încuraja statele membre să fie mai proactive în această privință(...). Trebuie să facem ce știm că e corect”, a spus europarlamentarul Julie Ward, sâmbătă, la „Be EU”.

Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice reprezintă tratatul internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011 care are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor.

Și Rovana Plumb, membru în comisia care se ocupă de tot ceea ce înseamnă protejarea drepturilor femeilor și egalitatea de gen, a vorbit la „Be EU” despre combaterea violenței domestice.

„Au fost luate numeroase măsuri la nivel european și la nivelul fiecărui stat membru. Atunci când vorbim de violența domestică ar trebui să vorbim de modul în care putem să schimbăm atitudinea noastră în familie și societate pentru ca ai noștri copii să nu preia aceste modele și să le propage în familiile lor.

Avem nevoie de schimbarea mentalului colectiv, de eliminarea de stereotipuri. În România au fost făcuți pași concreți. România a semnat și a ratificat Convenția de la Istanbul care pune un accent deosebit pe combaterea și diminuarea fenomenului violenței domestice.

Mai mult decât atât, anul trecut a fost adoptat ordinul de protecție provizoriu care pune în siguranță victimele violenței în familie.

Sigur că mai sunt multe lucruri de făcut”, a declarat Rovana Plumb.

Aflați mai multe informații urmărind materialul video de mai jos!

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close