Antena 3 CNN Be EU Uniunea Europeană face stocuri în caz de război nuclear într-un stat care a fost în trecut invadat de Rusia

Uniunea Europeană face stocuri în caz de război nuclear într-un stat care a fost în trecut invadat de Rusia

Uniunea Europeană a acordat peste 240 de milioane de euro pentru realizarea, în premieră, a unei așa-numite "rezerve" împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Uniunea Europeană face stocuri în caz de război nuclear într-un stat care a fost în trecut invadat de Rusia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2023   •   17:32

Rezerva, care va fi constituită în Finlanda, ar urma să fie utilizată în caz de nevoie de către toate statele membre, a anunțat, marți, guvernul de la Helsinki.

"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a UE", a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

Rezerva va include echipamente medicale și de salvare, precum antidoturi și detectoare de radiații, menite să protejeze personalul din serviciile de urgență și populația civilă, a precizat Ministerul de Interne al Finlandei.

Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia și este situată în apropierea statelor baltice, care se tem, de asemenea, că escaladarea războiului din Ucraina ar putea duce la folosirea armelor nucleare sau la un accident nuclear.

Finlanda a făcut timp de zeci de ani stocuri de produse esențiale, după invazia rusă

"Stocurile care urmează să fie constituite în Finlanda vor îmbunătăți pregătirea strategică a Uniunii Europene pentru a răspunde la diferite tipuri de amenințări, în special în nordul Europei și regiunea Mării Baltice", a estimat ministrul de interne finlandez, Krista Mikkonen.

Potrivit autorităților de la Helsinki, începând din anul 2024 din această rezervă vor putea fi expediate provizii către o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea ofertei de asistență.

Timp de decenii, Finlanda a păstrat rezerve naționale extinse de produse esențiale, precum cereale, combustibili și medicamente, după ce a pierdut în jur de 10% din teritoriul său în favoarea Uniunii Sovietice, în urma unei invazii ruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, amintește presa internațională.

×
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close