Antena 3 CNN Economic Apicultorii români afectați de războiul din Ucraina vor primi un ajutor financiar din partea statului

Apicultorii români afectați de războiul din Ucraina vor primi un ajutor financiar din partea statului

Veste bună pentru apicultorii care s-au confruntat cu diferite probleme din cauza producției de miere care a fost importată din Ucraina. Cu un preţ mult mai mic faţă de mierea românească, produsele ucrainene au ocupat piaţa din România.

Apicultorii români afectați de războiul din Ucraina vor primi un ajutor financiar din partea statului
Sursa foto: Getty Images I Elizaveta Antropova
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Feb 2024   •   11:20

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, transmite News.ro.

Valoarea totală a schemei de ajutor este de 59.866.000 lei, echivalentul sumei de 12.034.334 euro, iar cuantumul propus pentru ajutorul de stat este în sumă de 25 de lei/ familia de albine. Numărul estimat al familiilor de albine este de 2.395.856.

Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Condițiile pe care trebuie să le respecte apicultorii pentru a putea beneficia de sprijin financiar, 

  • să deţină la data de 31 decembrie 2023 de familii de albine înscrise în baza naţională de date apicolă gestionată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, prin Oficiile pentru Zootehnie Judeţene, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în exploataţii apicole/stupine autorizate sanitar-veterinar de către ANSVSA;
  • să deţină familii de albine în exploataţii apicole/stupine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar la data depunerii cererii;
  • să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau în cazul persoanei fizice să nu existe o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

Cererea de înscriere în program trebuie depusă în termen de 30 zile lucrătoare începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, iar termenul de plată este 30 iunie 2024.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close