Antena 3 CNN Economic Auto (P) Cati KM duce motorul mașinii mele?

(P) Cati KM duce motorul mașinii mele?

(P) Cati KM duce motorul mașinii mele?
21 Iun 2016   •   16:26

Pe cat de simpla pare intrebarea pe atat de variate sunt raspunsurile iar disputa intre fiabilitatea motoarelor este atat de aprinsa in functie de combustibil, tehnologie, producator sau regimul de functionare incat lumea se pierde in detalii.

Inca de la proiectarea primului motor cu ardere interna in anul 1680 de catre fizicianul olandez Christian Huygens tehnologia a evoluat, iar producatorii duc o lupta continua pentru dezvoltarea tehnologiei si productia unor motoare din ce in ce mai performante si fiabile. Din pacate economia de piata indeamna de la o vreme constructorii de masini sa “optimizeze” motoarele astfel incat sa tina atat atat cat trebuie, adica suficient de mult cat sa se poata lauda cu asta dar suficient de putin incat sa produca profit prin vanzarea generatiilor noi de autovehicule, reparatii in service, etc.

 Deci, cati km duce un motor?

Din pacate nu exista un raspuns concret la aceasta intrebare iar in general proprietarii au o parere din experienta proprie. Unii spun “Skoda mea are 500 000 km si inca mai duce” altii se lauda cu BMW-ul care a ajuns la 300 000 de km si nu a schimbat nimic la el.

Adevarul este ca exista numeroase cazuri in care durata de functionare al motoarelor au depasit 1 000 000 km, fara reparatii semnificative. Recordul il detine un Volvo 1800 S din 1966, care a depasit 3 000 000 de mile (aproximativ 5 000 000 de km), record atestat de Guinness World Records in anul 2013 in Alaska.

O observatie competenta este aceea ca motorul va tine atata cat ii va permite modul de intretinere si exploatare.

Schimbul de ulei regulat, al filtrelor, verificarea sistemului de suspensie, directie, franare si inlocuirea consumabilelor la timp, contribuie semnificativ in prelungirea duratei de functionare insa cele mai grave consecinte asupra unui motor se produc in cazul in care cureaua de distributie se rupe sau nu este schimbata corespunzator. In multe cazuri costurile de reparatie a motorului depasesc costul unui motor nou.

Inlocuirea distributiei este recomandat sa se faca in termenul specificat de catre producator de catre serviceuri autorizate si experimentate in acest proces.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close