Antena 3 CNN Economic Biz News "Dacă s-ar întâmpla asta cu moneda, ar fi o fatalitate pentru economie"

"Dacă s-ar întâmpla asta cu moneda, ar fi o fatalitate pentru economie"

"Dacă s-ar întâmpla asta cu moneda, ar fi o fatalitate pentru economie"
de O.P.    |    23 Apr 2013   •   13:21

In cazul in care pietele financiare opteaza in favoarea monedei europene ca valoare refugiu, aprecierea euro va fi dificil de evitat, afirma expertii. Pietele financiare cauta mereu o moneda refugiu, pentru a satisface, probabil, nevoia de a se proteja impotriva riscului asumat in portofoliile lor de detinerea unui activ considerat nu foarte sigur.

Aceste rol a apartinut din 2002 pana la inceputul anului 2008, monedei unice, el fiind preluat dupa falimentul bancii Lehman Brothers si pana in vara lui 2012 de dolar, yen si de francul francez. Apoi euro a revenit la statului pierdut. De ce a redevenit euro moneda de refugiu? Incepand din iulie 2012, odata cu infiintarea noilor institutii de sustinere a bancilor si a tarilor in dificultate, pietele financiare nu mai cred in expunerea euro, gandind ca BCE va interveni intotdeauna la timp pentru a evita o intoarcere a crizei in zona euro.

In acelasi timp, pietele sunt ingrijorate de expunerea monetara a Statelor Unite si a Marii Britanii, precum si de dificultatile intampinate de cele doua tari pentru reducerea deficitelor publice, fapt care a condus la o oarecare depreciere a dolarului si a lirei sterline.

La randul sau, noul guvern nipon afiseaza o dorinta de depreciere a yenului si care, cel putin pentru moment, este credibila in ochii pietelor financiare.

Explicaţia acestui fenomen, pe larg, pe
www.incomemagazine.ro

×
Subiecte în articol: moneda euro
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie. Cât vor plăti șoferii
x close