Antena 3 CNN Economic Cât câştigă un român care lucrează la fabricarea hainelor. E cel mai mic salariu mediu din ţară

Cât câştigă un român care lucrează la fabricarea hainelor. E cel mai mic salariu mediu din ţară

Salariul mediu net a coborât în prima lună din 2024 la 4.859 lei, cu 220 lei sub nivelul din decembrie 2023, dar este cu 14,2% peste câştigul din ianuarie 2023. 

Cât câştigă un român care lucrează la fabricarea hainelor. E cel mai mic salariu mediu din ţară
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Mar 2024   •   13:50

Raportat la inflatie, creşterea salarială an la an a fost de doar 6,3%.

Salariul mediu net a coborât în prima lună din 2024 la 4.859 lei, cu 220 lei (-4,3%) sub nivelul din decembrie 2023, dar este cu 14,2% peste câştigul din ianuarie 2023, arată datele INS publicate joi.

Raportat la inflatie, creşterea salarială an la an a fost de doar 6,3%.

Indicele câştigului salarial real a fost 94,7% în ianuarie 2024 faţă de luna decembrie 2023.

Câştigul salarial mediu brut a fost 7.976 lei, cu 325 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2023.

În luna ianuarie 2024, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut în majoritatea sectoarelor comparativ cu luna decembrie 2023, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în extracţia cărbunelui, cu un minus de 34,1%, şi în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din tutun, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), de 19-27%.

Domeniul în care se iau cele mai mici salarii medii

În acelaşi timp, salariul mediu net a crescut în unele situatii faţă de luna precedentă ca urmare acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri au fost în transporturi aeriene, activităţi de servicii anexe extracţiei, alte activităţi industriale, de 7-10%, şi în extracţia minereurilor metalifere, hoteluri şi restaurante, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, de 1-6%.

În continuare cele mai mari salarii medii nete sunt în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 11.193 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, de 2.733 lei.

În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2024 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+11,1%), în sănătate şi asistenţă socială (+0.7%), respectiv în administraţia publică (+0,3%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale, potrivit zf.ro.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close