Antena 3 CNN Economic Daily Income: Ce pericole ne pândesc în 2015 şi de unde ar putea veni salvarea

Daily Income: Ce pericole ne pândesc în 2015 şi de unde ar putea veni salvarea

Daily Income: Ce pericole ne pândesc în 2015 şi de unde ar putea veni salvarea
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    13 Ian 2015   •   12:35

România nu este ferită nici în acest an de pericole, în special de cele venite din plan extern. În ultimii ani, exporturile au fost cele care au adus un plus considerabil economiei româneşti, aproximativ 70% dintre acestea mergând către statele din Uniunea Europeană. Mai exact, în 2013 am vândut în UE mărfuri de 35 de miliarde de euro, jumătate din acestea fiind comercializate în Germania, Franţa şi Italia, potrivit datelor prezentate marţi, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.

 
Datele disponibile pe 2014 indică faptul că exporturile către principalele pieţe de desfacere au crescut cu circa un miliard de euro. 
 
Continuarea acestei evoluţii pozitive este pusă sub semnul întrebării în 2015. Cele mai recente informaţii oficiale arată că în trimestrul al treilea al lui 2014 economia zonei euro a crescut cu 0,2% faţă de al doilea trimestru şi cu 0,8% faţă de trimestrul al treilea din 2013. Aşadar, nu tocmai încurajator pentru miile de firme autohtone care se bazează pe comenzile din Vest. 
 
Scăderea preţului petrolului este un alt aspect care nu bucură foarte mult guvernanţii. Singurii care se pot bucura sunt şoferii, dar numai în cazul în care companiile petroliere de pe piaţă vor aplica în continuare scăderi de preţuri la pompă. 
 
Guvernul însă calculase că va încasa la buget, pentru cele circa şapte miliarde de litri de carburanţi vândute anual în România, un TVA de aproximativ opt miliarde de lei în 2015. Scăderea semnificativă a preţurilor la pompă ar putea diminua semnificativ veniturile din această sursă, cu 1,5 miliarde de lei decât cele estimate.
 
Semne serioase de întrebare vin însă dinspre Grecia şi Rusia. Criza politică elenă ar putea avea efecte serioase în zona euro. În timp ce Executivul german consideră aproape inevitabilă ieşirea Greciei din zona euro, preşedintele Parlamentului European spune că nu se pune problema de aşa ceva. Impactul unei astfel de situaţii ar putea fi resimţit şi de economia românescă, iar oficialii BNR l-au luat deja în calcul.
 
În acest moment, şi viitorul economiei ruseşti arată sumbru, chiar şi oficialii de la Kremlin admiţând că PIB va scădea, rata inflaţiei va creşte şi investiţiile străine vor tinde către zero. 
 
Pentru economia noastră mai îngrijorător este faptul că firmele româneşti exportă în Rusia produse în valoare de circa 1,4 miliarde de euro anual. Chiar dacă aceste mărfuri reprezintă doar aproximativ trei la sută din totalul exporturilor autohtone, pierderea pieţei ruseşti ar putea reprezenta o grea lovitură pentru unele companii.

Dragoş Fumosu: Salvarea ar putea veni dinspre agricultură

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, consideră că acest an nu va fi unul extraordinar, şi nu numai pentru România, referindu-se la faptul că încă se văd efectele crizei economice.
 
Salvarea ar putea veni dinspre agricultură, este de părere sindicalistul.
 
"Agricultura este singura care poate susţine şi revirora în momentul de faţă economia României. Sigur că, şi în cazul ei (al agriculturii - n.r.) trebuie luate reforme importante", a spus Dragoş Frumoso, marţi, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close