Antena 3 CNN Economic Fenechiu vrea să-l lase pe Băsescu fără aeronava prezidenţială: TAROM are pierderi mari

Fenechiu vrea să-l lase pe Băsescu fără aeronava prezidenţială: TAROM are pierderi mari

Fenechiu vrea să-l lase pe Băsescu fără aeronava prezidenţială: TAROM are pierderi mari
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    28 Feb 2013   •   12:34

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că TAROM ar trebui să renunţe la aeronava prezidenţială Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, nu a dorit să comenteze subiectul.

Şi premierul Victor Ponta s-a declarat nemulţumit, în decembrie anul trecut, de costurile pentru bugetul de stat ale operării aeronavei prezidenţiale, el referindu-se la posibilitatea ca şeful statului şi consilierii săi să meargă în vizitele externe cu zboruri de linie.

"Şi la Administraţia Prezidenţială vom face reduceri. Faptul că ditamai avionul stă pe pistă câte trei zile să se plimbe preşedintele la Bruxelles, la Consiliul European... Am fost şi eu la Bruxelles şi am mers cu avionul de linie. Am văzut şi alţi şefi de guvern, în general ţările au un avion. La noi se închiriază de la TAROM ditamai avionul pentru preşedinte şi câţiva din jurul lui. Încercăm să fim mai închişi la buzunar", spunea Ponta pe 12 decembrie 2012, în contextul participării preşedintelui Băsescu la Consiliul European de iarnă şi a pregătirii bugetului pe 2013.

În 2010, Administraţia Prezidenţială a solicitat TAROM să efectueze cursele speciale pentru deplasările şi vizitele externe ale şefului statului, compania de stat punând la dispoziţie pentru acestea unul dintre cele două avioane Airbus A 310, achiziţionate la începutul anilor '90 şi care sunt destinate a fi folosite în special pentru cursele pe distanţe lungi, transcontinentale.

Cele două avioane Airbus de tipul A 310 din flota TAROM s-au aflat în conservare în perioada 2003-2007, iar după ce au fost recondiţionate, au fost utilizate pe curse europene de mediu-curier, ceea ce a provocat pierderi companiei. Compania a fost nevoită să utilizeze avioanele şi pentru transporturi de marfă, tocmai pentru a diminua aceste pierderi.

Compania Romavia care opera vechea aeronavă prezidenţială, un Boeing 707 vechi de 39 de ani care nu mai îndeplinea nici standardele de zgomot la nivel european, a anunţat în 2010 că nu mai poate efectua deplasările preşedintelui ca urmare a situaţiei financiare dificile a regiei.

Citeşte şi Relu Fenechiu: Băsescu a cerut în 2007 să fiu anchetat penal

Preşedinţia respinge acuzaţiile ministrului Fenechiu: E vorba de un răspuns la o petiţie a unui cetăţean











×
Subiecte în articol: Relu Fenechiu Victor Ponta
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close