Antena 3 CNN Economic Data la care intră în vigoare noile modificări fiscale. Senatul a adoptat un proiect de lege, iniţiat de Guvern

Data la care intră în vigoare noile modificări fiscale. Senatul a adoptat un proiect de lege, iniţiat de Guvern

Senatul a adoptat, luni, în plen, un proiect de lege, iniţiat de Guvern, pentru modificarea şi completarea Codului fiscal.

Data la care intră în vigoare noile modificări fiscale. Senatul a adoptat un proiect de lege, iniţiat de Guvern
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Dec 2023   •   22:00

Senatul a adoptat, luni, în plen, un proiect de lege, iniţiat de Guvern, pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, care transpune în legislaţia naţională unele prevederi ale Directivei europene privind sistemul comun al TVA, care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024.

S-au înregistrat 96 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", potrivit Agerpres.

Modificări la Codul fiscal

Potrivit proiectului, se clarifică prevederile referitoare la termenul de depunere a declaraţiilor aferente regimurilor speciale prevăzute la art. 314, 315 şi 315^2 din Codul fiscal, stabilind în mod expres ultima zi calendaristică a fiecărei luni, chiar dacă aceasta este nelucrătoare. În actuala variantă a Codului fiscal se prevede că aceste declaraţii se pot depune până la finalul următoarei luni, după încheierea perioadei fiscale acoperite.

Citeşte şi: Marcel Boloş, despre cum Bugetul pe 2024 ar putea impacta viața românilor: "Soluții mai complete și echitabile"

"Vor fi evitate situaţiile în care, deşi declaraţia aferentă regimurilor speciale (...) era depusă în termen, conform legislaţiei din România, exista posibilitatea ca, potrivit legislaţiei din statele membre de consum, să se considere că termenul respectiv a fost depăşit, iar persoanei impozabile care aplică regimul special în România să îi fie aplicate dobânzi şi penalităţi", stipulează proiectul.

Modificări la Codul fiscal. Se aplică de la 1 ianuarie 2024

Totodată, actul normativ stabileşte abrogarea prevederilor referitoare la posibilitatea desemnării unui reprezentant fiscal autorizat în cazul anumitor categorii de importuri în România de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu terţ.

Proiectul mai prevede că pentru accizele aplicate producţiei de gaze naturale utilizate în scop tehnologic se introduc dispoziţii similare cu cele aplicate energiei electrice.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close