Antena 3 CNN Economic Salariul pe care îl poți câștiga dacă lucrezi la aeroport, în România: "Oamenii nu sunt dați la o parte"

Salariul pe care îl poți câștiga dacă lucrezi la aeroport, în România: "Oamenii nu sunt dați la o parte"

Președintele Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă a făcut public salariul mediu pe care îl primesc angajații care lucrează la aeroport, în România.

Salariul pe care îl poți câștiga dacă lucrezi la aeroport, în România: "Oamenii nu sunt dați la o parte"
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    13 Feb 2024   •   11:00

Personalul specializat în aviație este foarte greu de găsit, în România. Mai mult de atât, puțini sunt tinerii care sunt atraşi de acest domeniu.

Mircea Voinopol, președintele Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă, a evidențiat această provocare și a subliniat importanța reconversiei profesionale.

Cu o experiență îndelungată în aeroporturi, cei implicați în aviație lucrează în condiții extreme, cu temperaturi ce ating vara 60-80 de grade Celsius și iarna în condiții de temperaturi scăzute. Aceste condiții de muncă dificile își pun amprenta asupra carierei acestora, justificând preocuparea pentru reconversia profesională.

Mircea Voinopol a subliniat că reconversia profesională trebuie să fie implementată cu grijă pentru a asigura confortul angajaților pe termen lung: "Oamenii să știe, să cunoască, să fie confortabili cu ideea că după o experiență de zeci de ani în aeroport, în aviație, nu vor fi aruncați, dați la o parte, ca și personal auxiliar de care nu mai este nevoie."

Cu toate acestea, găsirea de personal tânăr specializat în aviație reprezintă o provocare majoră.

"Este foarte greu să găsim personal specializat în aviație. Acesta este al doilea motiv pentru care ne interesează reconversia. Un motiv este pentru oameni și al doilea este pentru organizație. Dacă nu avem personal specializat, organizația nu poate funcționa la standardele impuse de Uniunea Europeană," a explicat președintele sindicatului, prezent la Conferinţa Aviaţia Civilă în România şi Italia.

Un alt aspect relevat de președintele Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă este nivelul salarial considerat sub standardele europene, cu o medie de 6.000 - 7.000 lei brut, comparativ cu salariile din alte țări europene, cum ar fi Italia, unde un lucrător Ground Operations are un salariu de 2.500 de euro brut.

Potrivit lui Mircea Voinopol, îmbunătățirea nivelului salarial reprezintă una dintre prioritățile sindicatului, împreună cu negocierea contractului colectiv de muncă și dezvoltarea aviației în Băneasa.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close