Antena 3 CNN Economic Se scumpesc şi locuinţele. Banii pe care în vor da românii în plus pe case, din 2024

Se scumpesc şi locuinţele. Banii pe care în vor da românii în plus pe case, din 2024

Avem varianta finală a pachetului de măsuri fiscale. Executivul a publicat proiectul privind creşterea taxelor. Multe dintre ele vizează inclusiv creşteri pentru locuinţe.

Se scumpesc şi locuinţele. Banii pe care în vor da românii în plus pe case, din 2024
Sursa foto: Getty Images / ArLawKa AungTun
de Georgiana Adam    |    20 Sep 2023   •   14:00

Documentul prevede creşteri de TVA, dar şi mai multe accize. Statul îi va taxa și pe românii cu averi și proprietăți scumpe.

Vom plăti în plus, în primul rând, pentru alimente şi băuturi. TVA-ul creşte de la 9% la 19% pentru alimentele cu concentraţie mare de zahăr. Pentru băturile îndulcite, vom plăti mai mult pentru ca este suplimentată acciza.

În plus, sunt ţinte ale măsurilor Guvernului şi alte alimente. Printre ele se numără: produsele tradiţionale, cele bio, dulceţurile sau brânzeturile.

Iar creşterile de preţuri nu se opresc aici. Vom plăti mai mult şi pentru apartamentele care costă mai puţin de 120.000 de euro. Pentru ele, TVA-ul creşte cu 4%, de la 5 la 9%.

Dacă până acum plăteam pentru un apartament într-un bloc 94.500 euro, spre exemplu, acum vom plăti peste 98.000 euro, după creşterea de TVA. Adică, diferenţa de peste 3.500 de euro.

Noutățile ar urma să se aplice începând cu 1 ianuarie 2024.

Pe lângă efectele noilor măsuri, vor apărea şi cele indirecte, legate de creşterile de preţuri la carburanţi.

Creşterile de taxe şi accize fac parte din planul de măsuri pe care urmează să îl ia Guvernul în speranţa diminuării deficitului bugetar.

×
Subiecte în articol: locuinte case TVA creştere TVA
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close