Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Cel mai consumat ulei de pe planetă este periculos. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Este îngrijorător pentru mine. A devenit peste noapte duşmanul mondial"

Cel mai consumat ulei de pe planetă este periculos. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Este îngrijorător pentru mine. A devenit peste noapte duşmanul mondial"

Cel mai consumat ulei de pe planetă este periculos, atrag atenţia specialiştii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cel mai consumat ulei de pe planetă este periculos. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Este îngrijorător pentru mine. A devenit peste noapte duşmanul mondial"
Sursa foto: Facebook/Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    08 Iul 2023   •   09:36

Este vorba despre uleiul de palmier care folosit în industria fast-food, dar și pentru obținerea dulciurilor procesate la o temperatură mai mare de 200 de grade Celsius, este un real pericol. 

Este folosit şi în România, unde însă cel mai consumat rămâne uleiul de floarea-soarelui. 

Un factor esențial în alegerea uleiului pentru gătit este punctul de ardere, mai ales atunci când uleiul urmează să fie încălzit. 

Punctul de ardere al uleiurilor se referă la temperatura la care încep să descompună anumite substante și să elibereze radicalii liberi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Punctul de ardere marchează începutul degradării uleiului și pierderea valorilor nutriționale și este cel mai bun indiciu al temperaturii maxime la care uleiul poate fi încălzit. 

Care sunt cele mai potrivite uleiuri pentru mâncare

Spre exemplu, uleiurile potrivite pentru mâncărurile prăjite sunt uleiuri cu un punct de ardere ridicat.

Punctul de ardere al unui ulei depinde de tipul acestuia și de gradul de rafinare. Ca regulă generala, uleiurile presate la rece devin toxice când sunt prăjite. 

Este indicat ca uleiurile vegetale nerafinate să fie folosite ca atare în preparatele reci pentru a beneficia din plin de proprietățile lor.

Avertismentul Agenției Europene pentru Siguranța Alimentelor și Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la folosirea uleiului de palmier în industria fast-food și pentru obținerea dulciurilor procesate a creat panică printre consumatori.

"Este îngrijorător pentru mine, că e vorba de un produs care era considerat stabil şi avea priorităţi de a menţine activitatea cardiacă şi care aduce un aport important de vitamina E în alimentaţia noastră zilnică.

O linguriţă de ulei de palmier are cam 14% din necesarul de vitamina E zilnic şi a devenit peste noapte duşmanul mondial", a spus dr. Tudor Ciuhodaru.

La acest moment, uleiul de palmier este cel mai folosit pe planetă, pentru prăjit.

Spre deosebire de uleiurile nerafinate și chiar uleiurile de rapiță sau porumb, uleiul de palmier conține mai multe grăsimi saturate și astfel rezistă mult mai bine la temperaturi de încălzire ridicate. 

Punctul de ardere este de 235 de grade Celsius. La acest moment, uleiul de palmier este intens folosit în industria alimentară deoarece nu-și pierde proprietățile nutritive în urma proceselor de încălzire.

Tipul de ulei cel mai folosit la noi în țară este cel de floarea-soarelui, în varianta sa rafinată, care poate fi și încălzit, însă nu peste punctul de ardere de 227 de grade Celsius şi, nicidecum, reutilizat după prăjire sau reîncălzit.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close