Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Uleiul de floarea-soarelui va fi mai scump. "Avem o producţie cu 20% mai mică decât anul trecut"

Uleiul de floarea-soarelui va fi mai scump. "Avem o producţie cu 20% mai mică decât anul trecut"

Uleiul de floarea-soarelui va fi mai scump anul acesta, anunţă fermierii. Estimările arată o producţie mai mică decât era planificat. 

Uleiul de floarea-soarelui va fi mai scump. "Avem o producţie cu 20% mai mică decât anul trecut"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Andreea Borboros    |    18 Sep 2023   •   16:07

Nu doar România se confruntă cu această problemă, din cauza vremii, ci mai multe ţări europene au anunţat recolte mai scăzute. 

"Din cauza ploilor abundente, floarea-soarelui a avut parte de un regim mai puternic de boli, inclusiv partea mediană nu s-a umplut cum trebuie", explică agricultorii.

Acesta este unul dintre motivele pentru care producţia de floarea-soarelui din acest an va fi considerabil mai mică decât cea de anul trecut. 

Vremea capricioasă a făcut ca recolta din acest sezon să fie cea mai slabă din ultimii cinci ani, susţin fermierii.

"Floarea-soarelui e mai slabă decât anul trecut chiar dacă am avut precipitaţii, avem cu 20% mai mică producţie decât anul trecut", apreciază Alexander Degiansky, fermier.

Însă recoltă puţină înseamnă preţuri mari pe piaţă. Deşi fermierii ar trebui să îşi vândă marfa foarte ieftin, în magazine, produsele făcute din această materie primă s-ar vinde mai scump decât în prezent.

În fermele din vestul țării, în prezent o tonă de floarea-soarelui se vinde cu 1,60 lei, practic la jumătate faţă de anul trecut. 

Potrivit fermierilor, prețul din acest an este cel mai mic din ultimii cinci ani.

Potrivit datelor oficiale, numai iîn ultimele patru luni, în România au intrat 83.000 de tone de ulei numai din Ucraina.
 

×
Subiecte în articol: ulei scumpire ulei Agricool
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close