Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Propagandă chineză în spatele a sute de site-uri de pe trei continente. Două dintre ele sunt din România

Propagandă chineză în spatele a sute de site-uri de pe trei continente. Două dintre ele sunt din România

Peste o sută de site-uri deghizate în portaluri locale de știri din Europa, Asia și America Latină promovează conținut pro-China într-o campanie amplă de influență care are legătură cu o firmă de PR din Beijing. Printre ele se numără și două site-uri cu conținut în limba română.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Feb 2024   •   20:23

Citizen Lab a descoperit că peste 100 de site-uri din Europa, Asia și America Latină sunt deghizate în portaluri locale de știri care promovează conținut pro-China. Se pare că totul face parte dintr-o campanie amplă de influență care are legătură cu o firmă de PR din Beijing.

Printre ele se numără și două site-uri cu conținut în limba română, ambele cu conținut puternic anti-occidental. Acestea sunt rogazette.com și baleadimineata.com. De remarcat este faptul că nici unul dintre cele două site-uri nu are o secțiune de contact sau detalii despre echipă.

Materialele de propagandă, care sunt răspândite pe site-uri web din 30 de țări, sunt intercalate cu știri din presa locală și din mass-media de stat chineză, potrivit unui raport de cercetare publicat miercuri de grupul Citizen Lab, cu sediul în Toronto.

"Deși site-urile campaniei au avut o expunere neglijabilă până în prezent, există un risc crescut ca acestea să fie amplificate din greșeală de mass-media locală și de publicul țintă ca urmare a multiplicării rapide a acestor site-uri și a adaptării lor la limbile și conținutul local", a precizat cercetătorul Alberto Fittarelli în raport.

Țările UE vizate, clasificate după numărul de site-uri care răspândesc conținut pro-Beijing, sunt Franța, Italia, Spania, România, Polonia, Țările de Jos, Germania, Suedia, Portugalia, Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Republica Cehă, Belgia, Austria.

Conținutul site-urilor fluctuează între diverse teorii ale conspirației, adesea despre Statele Unite sau aliații săi. De exemplu, un articol dă vina pe oamenii de știință americani pentru "scăparea" din laborator a COVID-19, în timp ce alte articole îi atacă pe criticii Beijingului.

Este un lucru rar ca cercetătorii să stabilească legături între astfel de operațiuni și anumite entități. Citizen Lab a anunţat că această campanie a început la jumătatea anului 2020 și a identificat rețeaua în cadrul firmei de PR cunoscută sub numele de Haimai. Compania nu a răspuns la solicitarea Reuters de a face comentarii, iar numărul de telefon existent pe o versiune mai veche, arhivată, a site-ului respectiv nu funcționa.

×
Subiecte în articol: site-uri propaganda China
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close