Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore | "Ce era de văzut, am văzut!"

Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore | "Ce era de văzut, am văzut!"

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat, joi seară, că echipa sa de inspectori a fost în măsură să colecteze "o mulțime de informații" în câteva ore petrecute în perimetrul complexului atomo-electric Zaporojie.

Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore | "Ce era de văzut, am văzut!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Sep 2022   •   19:26

"Lucrurile esențiale pe care trebuia să le văd, le-am văzut", a declarat Grossi într-un material video distribuit de agenția rusă de presă RIA și citat de CNN.

"Am realizat ceva foarte important astăzi. Și cel mai important lucru este că AIEA rămâne aici", a continuat el

Sursa citată de CNN menționează că Grossi a părăsit centrala după vizită.

Ulterior, agenția nucleară ucraineană, Energoatom, a comunicat, la rândul său, că șeful Agenției și majoritatea inspectorilor AIEA au plecat de la centrala nucleară.

Potrivit Energoatom, în perimetrul obiectivului nuclear-electric au rămas cinci inspectori internaționali care descarcă echipamentul adus acolo și vor continua să lucreze până pe 3 septembrie.

Vizita experților AIEA la centrala nucleară - despre care un oficial instalat de ruși în teritoriile ocupate a menționat, și el, că va dura până în data de 3 septembrie - a venit pe fondul unor bombardamente semnalate joi dimineață în orașul Energodar, pentru care rușii și ucrainenii s-au învinuit, din nou, reciproc.

Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie, întârziată de bombardamente

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie a fost întârziată pe partea controlată de ucraineni a liniei frontului, relatează CNN, care îl citează pe Fredrik Dahl, purtătorul de cuvânt al Agenției.

Întârzierea a fost de circa 3 ore, potrivit sursei citate, și vine pe fondul bombardamentelor din cursul dimineții, semnalate în orașul vecin centralei, Energodar.

În cursul dimineții, la plecarea către complexul atomo-electric, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că misiunea va continua, în ciuda "riscurilor inerente" cu care se confruntă echipa de inspectori internaționali.

Un reactor al centralei nucleare a fost oprit în ziua inspecției AIEA

"Rușii au bombardat Energodar și perimetrul centralei nucleare. Vor să perturbe vizita misiunii AIEA. Acestea sunt acțiunile unui stat terorist, căruia îi este frică de faptul că lumea va afla adevărul", a declarat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei.

Serviciile militare de informații ale Kievului au acuzat Rusia că folosește elicoptere pentru a lovi cartierele rezidențiale din oraș.

Dmitro Orlov, primarul ucrainean din Energodar, a postat pe Telegram imagini ale bombardamentelor rusești în zonă, susținând că atacurile au ucis civili și că rușii țintesc în mod deliberat traseul inspectorilor internaționali care urmau să viziteze centrala nucleară.

CNN și BBC notează că este imposibil de verificat în mod independent responsabilitatea părților în aceste incidente.

Energoatom, autoritatea nucleară ucraineană, a anunțat pe Telegram că bombardamentele ruse în perimetrul centralei au declanșat mecanismele de protecție de urgență, care au dus la oprirea unității numărul 5.

×
Subiecte în articol: Zaporojie AIEA Rafael Grossi
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close