Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Austria, datoare cu 11 miliarde de euro României. Motivul pentru care țara noastră ar trebui să primească acești bani

Austria, datoare cu 11 miliarde de euro României. Motivul pentru care țara noastră ar trebui să primească acești bani

Austria are de plătit României o factură de 11 miliarde de euro. Aceasta este suma pierdută de ţara noastră anual din cauza respingerii României în spaţiul Schengen.

de Ioana Mircea    |    06 Sep 2023   •   19:11

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, aflat în aceste momente la Viena, Austria, este cel care le-a înmânat europarlamentarilor europeni factura de 11 miliarde de euro pe care statul austriac trebuie să o plătească României, pentru că atât pierde țara noastră an de an, din cauză că nu este în spațiul Schengen.

"Este o sumă pe care au găsit-o sumele de consultanță din Big Four, deci este o sumă calculată de oameni care nu sunt implicați politic, care nu sunt nici români, nici austrieci. Este o sumă de început, de la care pornim cu discuția despăgubirii. În nici un caz nu este factură finală. Este o sumă pe un an și fără penalități de întârziere pentru că s-ar putea să ne apucăm să calculăm și asta", a spus Vlad Gheorghe în direct la Antena 3 CNN.

El a susținut că atât timp cât România nu intră în spațiul Schengen din cauza unui abuz, trebuie plătite costurile.

Citește și: Ministrul de Externe din Ungaria le cere austriecilor să nu mai blocheze aderarea României la Schengen

"Cât timp nu intră în Schengen, din cauza unui abuz, fără nici un fel de justificare, oamenii care îl comit trebuie să înțeleagă că au de plătit. Comisia Europeană are datoria și calculeze suma întreagă, care curge.
Am lăsat mai multe facturi colegilor parlamentari austrieci să le aibă pe bănci, chiar în plen, atunci când încep sesiunea luni", a adăugat Vlad Gheorghe.


 

×
Subiecte în articol: Austria datorie spatiul Schengen
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close