Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Autoarea planului de naționalizare a Pilonului II este "un profesionist cu valori morale", care apare lângă toți premierii din ultimii ani | Inspiratorul planului vine din Guvernul Ponta

Autoarea planului de naționalizare a Pilonului II este "un profesionist cu valori morale", care apare lângă toți premierii din ultimii ani | Inspiratorul planului vine din Guvernul Ponta

Naționalizarea Pilonului II de pensii a scandalizat România, iar politicienii aflați la butoane s-au grăbit să se dezică rapid de această inițiativă.

Autoarea planului de naționalizare a Pilonului II este "un profesionist cu valori morale", care apare lângă toți premierii din ultimii ani | Inspiratorul planului vine din Guvernul Ponta
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Raluca Măndoiu    |    27 Sep 2023   •   19:02

Miza o reprezintă cele 21 de miliarde de euro care se află în conturile românilor, deschise la companiile private care administrează aceste fonduri.

În acest moment, 8,3 milioane de români cotizează la Pilonul II, iar contribuția medie este de 249 de lei/lună. Averea medie a cotizanților la acest fond administrat privat este de aproximativ 13 mii de lei. 

După ce politicienii de la vârful partidelor de guvernământ au luat distanță față de tentativa de a-i lăsa pe oameni fără acești bani, a fost indicat și vinovatul: Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, cu o activitate ce aproape că egalează existența post-comunistă a acestei instituții.

Citește și: Bogdan Chirieac: "Acest pachet de măsuri fiscale este rău pentru România, de sus până jos"

O echipă Antena 3 CNN s-a deplasat la minister pentru a sta de vorbă cu Daniela Pescaru. Nu a avut succes, iar surse din minister spun că aceasta a intrat în clădire pe ușa din spate, pentru a-i evita pe jurnaliști.

Marcel Boloș confirmă că s-a discutat în coaliție despre preluarea fondurilor de la Pilonul II

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat marți seară, în exclusivitate la Sinteza Zilei, că au existat discuții despre naționalizarea Pilonului 2 de pensii.

"Recunosc că subiectul a fost discutat în urmă cu o lună în coaliția de guvernare şi a fost o respingere a acestei idei (...) Nu cred într-o asemenea acțiune, este soră cu nebunia (...) Acele active nete care sunt ale oamenilor, acolo rămân", a declarat Boloș. 

Pe de altă parte, ministrul a caracterizat-o pe autoarea "ideii vecine cu nebunia" drept "un profesionist de bună credință și cu valori morale corecte" și a subliniat că nu o poate demite, aceasta fiind prerogativa premierului Marcel Ciolacu.

Cine este Daniela Pescaru, autoarea amendamentului de naționalizare a Pilonului II

Daniela Pescaru lucrează în Ministerul Finanțelor încă din anul 1991, când şi-a început activitatea ca expert la Direcția de programare bugetară. Ea s-a aflat întotdeauna la masa deciziilor importante pentru bugetul țării și a prezentat, an de an, această lege în Parlament alături miniștri, sau chiar în locul acestora, atunci când ei lipseau.

Imaginile din arhiva guvernului o arată în 2017 la o întâlnire cu premierul de atunci, Sorin Grindeanu, dar şi alături de premierul Nicolae Ciucă, la consultările cu autoritățile locale, anul trecut.

Pescaru mai apare, de-a lungul anilor, în fotografii lângă Dacian Cioloş, Eugen Teodorovici, Anca Dragu și Florin Ciţu, iar lista poate continua.

O documentare realizată de Antena 3 CNN arată că secretarul de stat deține două terenuri intravilane de peste 3000 de metri pătrați dobândite prin contracte de donație, un apartament în București, dar şi o casă de vacanță.

Ea câștigă 75 de mii de euro pe an din salariul de la Ministerul de Finanțe, dar şi din veniturile de președinte al Consiliului de Administrație de la Exim Bank.

Un fost ministru în Guvernul Ponta, "autorul moral" al amendamentului de naționalizare a Pilonului II

Dacă Daniela Pescaru a fost "mâna care a scris" scandalosul amendament, ideea pare să-i fi aparținut altcuiva.

Surse politice citate de Antena 3 CNN spun că este vorba de Liviu Voinea, unul dintre sfătuitorii pe zona economică al Partidului Social Democrat.

Liviu Voinea a fost şi ministru al Finanțelor între anii 2012 și 2014 în guvernul Ponta și a fost, de asemenea, până de curând, şi reprezentatul României la Fondul Monetar Internațional.

×
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close