Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Bogdan Chirieac: "Acest pachet de măsuri fiscale este rău pentru România, de sus până jos"

Bogdan Chirieac: "Acest pachet de măsuri fiscale este rău pentru România, de sus până jos"

Analistul Bogdan Chirieac a comentat, la Antena 3 CNN, consecințele aplicării pachetului de măsuri fiscale pentru care Guvernul premierului Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2023   •   17:54

"Acest pachet de măsuri este profund rău pentru România. Întrebarea este: putem sta la suprafață fără acest pachet? Eu cred că, deocamdată, nu.

Așa cum și-a bătut joc statul de bani în ultimii ani, nu se poate sta. Însă acest pachet de măsuri este rău de sus până jos, fiindcă nu ai constructori nici pentru investițiile în infrastructură, cu fonduri europene. Aici e o piață europeană a construcțiilor în care muncitorii sunt atrași, știți bine, de Germania, Franța, Italia,  Spania. 

Mai departe: în IT. IT-ul România se desfășoară, în mare, parte în lohn (o formă de contract internațional, în care produsele unei companii străine sunt dezvoltate de o altă companie, românescă, de regulă la costuri mai scăzute cu forța de muncă, n.r.). Adică primești programele, lucrezi pe ele iar marja (de profit) e foarte mică, de unu, două, trei procente.

Citește și: "Bine lucrat, Marcel Ciolacu!" | Mesaj de sprijin de la socialiștii europeni pentru măsurile fiscale ale Guvernului României

De asemenea, pentru industrie e o întreagă schemă în care noi facem rulmenții pentru Mercedes, pentru BMW, care sunt integrați în motorul care se asamblează în Austria și care mai departe e pe banda de montaj din Germania. În industria aceasta profitul este între 1% și 3%.  Când i-ai băgat (producătorului) impozit 1% pe cifra de afaceri, l-ai băgat sub nivelul mării.

Bogdan Chirieac: "Probabil că se puteau reduce mai mult cheltuielile statului. Acolo s-a lucrat cu gingășie"

Asta înseamnă că omul ăla ori închide aici, ori alte industrii care trebuiau să vină în România - din China, din Federația Rusă, din Ucraina - pentru a fi mai aproape de momentul relansării economiei în această zonă, când o fi ea peste 3, 4, 5 ani, nu vor mai fi încurajate să vină încoace. Deci chestiunea asta cu 1% pentru multinaționale poate fi un dezastru. 

La bănci au băgat 2% impozit pe cifra de afaceri iar lucrul ăsta se va vedea în dobânzile cu care se va împrumuta lumea la bancă (...)

Deci, acest pachet va fi profund nociv pentru România. Repet însă această întrebare: ce se putea face?

Probabil că se puteau reduce mai mult cheltuielile statului. Acolo s-a lucrat cu foarte multă gingășie, din nefericire pentru noi toți. Dar ceva trebuie făcut, fiindcă gaura e imensă", a spus Chireac la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Bogdan Chirieac masuri fiscale
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close