Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Băncile din România au făcut un profit uriaș și se îndreaptă spre un record istoric la finele anului | Pe spinarea cui a fost posibilă performanța

Băncile din România au făcut un profit uriaș și se îndreaptă spre un record istoric la finele anului | Pe spinarea cui a fost posibilă performanța

Băncile care operează pe piața din România au raportat un profit considerabil în primul semestru al anului curent iar sistemul bancar autohton este "cu toți indicatorii pe verde", după cum s-a exprimat un consilier al guvernatorului BNR.

Băncile din România au făcut un profit uriaș și se îndreaptă spre un record istoric la finele anului | Pe spinarea cui a fost posibilă performanța
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Sep 2023   •   18:48

La 30 iunie 2023, profitul cumulat la nivelul sistemului bancar comercial a fost de circa 7 miliarde de lei, în creștere cu 40% față de perioada similară din anul trecut.

Analiștii pieței spun că este cea mai bună performanță din ultimii ani și că ea a fost posibilă, în principal, prin creșterea dobânzilor bancare.

Spre exemplu, CEC Bank, locul șase după active, a raportat un profit net circa 370 de milioane de lei la 30 iunie 2023, valoare triplă față de rezultatul din 2022.

În paralel, veniturile nete din dobânzi si comisioane ale acestei bănci au crescut cu 10,7%.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din sistem după active și având o cotă de piață de 20%, a raportat în primul semestru un profit net de aproape 1,3 miliarde de lei.

Luna trecută, Grupul Financiar Banca Transilvania raporta un profit net consolidat de 1,58 miliarde de lei la 30 iunie 2023, cu peste 51% în plus față de finele lunii iunie 2022.

Citește și: Adrian Câciu: Vom avea facturi mai ieftine la iarnă

Dacă se menține actualul ritm, la finalul acestui an profitul băncilor din România va marca un record istoric.

Că băncile o duc bine când românii o duc, în general, greu iar finanțele statului sunt în suferință este un adevăr recunoscut și de Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Avem deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, care reprezintă o problemă majoră pentru stabilitatea macro-financiară. Sistemul bancar o duce, totuși, mai mult decât onorabil. Există opt indicatori pe care EBA îi calculează. Din cei opt i-am luat pe primii șase, care sunt foarte semnificativi (...) În acest moment suntem cu toți indicatorii în zona verde", a spus Rădulescu în cadrul unui eveniment desfășurat vineri.

În paralel cu prosperitatea afișată de sistemul bancar, datoria publică a României a crescut în primele șase luni din 2023 cu 14,2 miliarde de euro și a ajuns la 159 de miliarde de euro.

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close