Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Centrala nucleară de la Fukushima a primit autorizația pentru a deversa 1.000.000 tone de apă radioactivă în Oceanul Pacific | Care sunt riscurile

Centrala nucleară de la Fukushima a primit autorizația pentru a deversa 1.000.000 tone de apă radioactivă în Oceanul Pacific | Care sunt riscurile

Centrala nucleară de la Fukushima a primit autorizația pentru a deversa 1.000.000 tone de apă radioactivă în Oceanul Pacific, în ciuda avertismentelor AIEA supra riscurilor mai ales asupra vieţii marine.

de Claudia Popovici    |    07 Iul 2023   •   20:35

Asta după ce Agenția Internațională pentru Energia Atomică a făcut o analiză care arată că demersul va avea un impact neglijabil asupra mediului. Chiar și așa, întreaga procedură este aspru criticat atât în interiorul Japoniei, cât și în statele din zonă. Unii experți se tem că apele radio-ra-radioactive vor distruge viața marină și vor afecta grav activități precum pescuitul și turismul.

În acest context, în curând, apele reziduale tratate din aceste rezervoare masive de la centrala nucleară Fukushima Daiichi vor fi eliberate în largul coastei japoneze a Pacificului. A fost colectată după topirea centralei în urma cutremurului și a tsunami-ului masiv din 2011. Eliberarea este controversată. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a venit la Tokyo pentru a liniști populația", spune Marc Stewart, corespondent CNN

Întrebat ce le spune oamenilor care se simt puțin neliniștiți de această decizie de a elibera apa, șeful AIEA a spus: 

"În primul rând, că îi înțeleg. Și așa apar tot felul de temeri și trebuie să le luăm în serios, să le abordăm și să le explicăm", spune Rafael Grossi, șeful AIEA.

În aprilie, CNN a primit un acces rar la centrală. Am văzut rezervoarele cu apă suficientă pentru a umple peste 500 de bazine olimpice. Apa a fost tratată și diluată pentru a elimina elementele radioactive.

O singură excepție: tritiul, un izotop radioactiv, despre care guvernul spune că este imposibil de eliminat. Totul face parte din procesul de dezafectare treptată a centralei. După cum puteți vedea pe această hartă, eliberarea de tritiu este un lucru obișnuit pentru centralele nucleare din întreaga lume. Comisia de reglementare nucleară din SUA spune că radiațiile provenite de la tritiu sunt mult mai mici decât s-ar putea presupune. Aceasta spune că un zbor dus-întors în țară expune o persoană la radiații de 12 ori mai mari decât apa cu tritiu de la o centrală nucleară", spune Marc Stewart, corespondent CNN

Întrebat apoi cum va şti dacă aceasta a fost decizia corectă sau dacă aceasta este decizia corectă, şeful AIEA a spus: 

"Ei bine, cred că avem beneficiul științei. Ori ai un anumit interval de ajutor nuclear într-o probă de apă, ori nu-l ai, iar pentru asta ai, este un lucru măsurabil. Așadar, avem știința, avem laboratoarele, avem o rețea de laboratoare internaționale care lucrează cu noi pentru a asigura credibilitatea și transparența procesului", a mai spus Rafael Grossi, șeful AIEA.

Deversarea a atras critici din Asia, inclusiv din Coreea de Sud și China. În ciuda rezervelor, inclusiv ale pescarilor locali, eliberarea planificată merge înainte, un proces care va dura probabil zeci de ani pentru a fi finalizat.

 

×
Subiecte în articol: centrala nucleara Fukushima AIEA
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close