Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii nu mai au bani de mașini noi și cumpără mai mult second-hand: ”E mai bine la mâna a doua”

Românii nu mai au bani de mașini noi și cumpără mai mult second-hand: ”E mai bine la mâna a doua”

Anul acesta, peste 100 de mii de români și-au cumpărat o mașină la mâna a doua, cu 15% mai mulți decât anul trecut. Între timp, înmatriculările de mașini noi stagnează. De vină ar fi prețurile piperate la autoturisme, dar și reducerile de subvenții de la programul Rabla Plus, spun cei din industrie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2024   •   19:12

După ce statul a decis să înjumătățească ajutorul pentru mașinile electrice, vânzările au scăzut cu 36%.

Doar în primele 4 luni ale acestui an, peste 114.000 de oameni și-au cumpărat un vehicul second hand, cu 15% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut.

”Păi e mai bine la mâna a doua. Păi e și rulată, în primul rând, și în al 2-lea rând, dai mai mult pe o mașină nouă decât una la mâna a doua și n-are rost. Cum a ieșit din poarta fabricii, cum s-a devalorizat”, a declarat un șofer.

Românii susțin că preferă mașinile second-hand pentru că sunt mult mai ieftine decât cele noi.

Aşa se face că în țara noastră circulă zilnic peste 8 milioane de mașini, mai bine de jumătate dintre acestea având o vechime de peste 16 ani. Iar vânzările de mașini noi stagnează.

De vină ar fi înjumătățirea subvențiilor la programul Rabla Plus, spun cei din industrie. Dacă în edițiile precedente, cei care își cumpărau o mașină full electrică primeau 11.000 de euro, anul acesta ajutorul de stat a fost de doar 5.000 de euro.

Iar cei care și-au luat un autoturism plug-in hybrid au primit doar 2.600 de euro, o sumă înjumătățită față de anul trecut.

”Atât pe mașini plug-in hybrid, cât și pe mașini full electric am avut o scădere. Spre exemplu, anul ăsta am vândut doar patru mașini plug-in hybrid”, spune Ana Bancu, dealer de mașini.

”Scăderea la jumătate a bonusului acordat la achiziția de vehicule electrice a afectat interesul consumatorilor la aceste vehicule. Încă există fonduri, deși a trecut deja o lună și știm că în anii anteriori se și epuizau fondurile în 2 ore”, spune Adrian Sandu, secretar general ACAROM.

Anul acesta, prețurile mașinilor noi vor fi și mai mari. Asta după ce Comisia Europeană a cerut ca fiecare autoturism să aibă sisteme de siguranță în plus.

”Mașinile care se vor fabrica începând cu luna mai, dacă nu mă înșel, vor avea o creștere de preț. Deja fișele de produs au ieșit, sunt creșteri de preț, pentru că vin aceste norme de siguranță, iar mașinile vor fi în primul rând mai bine dotate și mai sigure”, mai spune Ana Bancu, dealer de mașini.

În primele luni ale anului s-au înmatriculat doar 46.000 de mașini noi, de două ori mai puține decât mașinile second hand.

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close