Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce spun românii despre primul vaccin anti-cancer ajuns în a treia fază de testare

Ce spun românii despre primul vaccin anti-cancer ajuns în a treia fază de testare

Mai multe șanse de supraviețuire pentru bolnavii de cancer. Un vaccin împotriva acestei patologii a ajuns pentru prima dată în a treia fază de studiu. Specialiștii au descoperit că serul poate reduce cu 44% riscul de deces.

de Mia Lungu    |    16 Dec 2022   •   18:42

Datele legate de vaccinarea pentru toate tipurile de boli nu sunt deloc încurajatoare. După pandemia de COVID-19 mulți au devenit reticenți ori au mai multe semne de întrebare. Vaccinarea salvează însă anual chiar și 5 milioane de vieti la nivel global.

Vaccinul împotriva cancerului de piele dezvoltat de companiile Moderna și Merck folosește tehnologia ARN mesager si este primul ser pentru aceasta patologie care a ajuns într-o fază de testare atât de avansată.

Practic serul ar urma să învețe sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase. După pandemia de COVID-19 acoperirea vaccinală la nivel global este însă în scădere.

Ce spun românii despre primul vaccin împotriva cancerului care a ajuns în a treia fază de testare

  • "Dacă Doamne ferește se întâmplă așa ceva, aș fi de acord. Dacă ai un cancer trebuie să încerci și leacurile băbești, te legi de viață că e una singură." 
  • "Este importantă (n.r. vaccinarea) în special pentru copii. Au fost eradicate foarte multe boli, sunt pentru vaccinurile obligatorii."
  • "Sunt vaccinată (n.r. anti-COVID) dar părerea mea despre vaccin s-a schimbat. Pentru că am constat că nu mi-a folosit la nimic, dimpotrivă. Am rămas cu o umflătură după primul vaccin și bossterul nu l-am mai făcut."
  • "Eu cred că cele care sunt de-a lungul timpului analizate și trecute prin teste sunt binevenite. Dacă este testat, aș avea încredere."

Anual, la nivel global, vaccinurile pentru mai multe tipuri de boli salvează milioane de vieți, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

"Orice vaccin care vine în plus și se adreaza unei boli care duce la mortaliatate înseamnă un număr mai mic de vieți pe care le pierdem inuntil. 

Avem deja în programul național 2 vaccinuri pentru cancer este vorba de vaccinul antihepatitic B cel care proptejeaza calcinomului hepato celular produs de infecția cu virusl hepatitic B și cel de al doilea împotriva cancerului este vaccinul HPV care se administrează fetițelor de 11-18 ani.", a declarat, la Antena 3 CNN, Gindrovel Dumitra,  coordonator Grupul de Vaccinologie SNMF.

La nivel european, România are cea mai mică rată de acoperire vaccinală și cea mai mare rată de mortalitate evitabilă.

×
Subiecte în articol: vaccin cancer bolnavi
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close