Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN NASA în cursa contra timpului. Misiunea de aducere a mostrelor de pe Marte accelerată din cauza competiției chinezești

NASA în cursa contra timpului. Misiunea de aducere a mostrelor de pe Marte accelerată din cauza competiției chinezești

NASA caută cu disperare modalităţi să aducă mai repede de 2040 mostrele de pe planeta Marte. Şi asta deoarece chinezii şi-au programat o misiune în acest sens în 2030.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Apr 2024   •   19:35

Asta ar însemna ca rivalii americanilor în explorare spațială să poată răspunde primii la întrebarea dacă pe Planeta Roşie a existat înainte viaţă. Pentru a grăbi misiunea, americanii trebuie să caute metode de reducere a costurilor misiunii, după ce congresul american a tăiat din fondurile NASA.

Roverul Perceverance al NASA a aterizat în urmă cu trei ani pe Planeta Roşie şi a adunat cu mare grijă roci și praf din Craterul Jezero, un loc în care ar fi existat un lac și o deltă în urmă cu miliarde de ani. Acele mostre sunt deosebit de importante pentru NASA.

Bill Nelson, directorul NASA a anunţat ieri că 11 miliarde de dolari înseamnă un cost prea mare pentru misiune iar a nu aduce mostre pe Pământ înainte de 2040 înseamnă un termen mult prea lung. 

Jurnaliştii americani spun că planurile NASA au fost date peste cap de chinezi prin misiunea chineză Tianwen-3, programată să aducă eșantioane de pe Marte în jurul anului 2030.

Dacă chinezii vor reuşi în demersul lor, vor fi prima naţiune care s-ar putea lăuda cu această reuşită. Tot chinezii au în plan de a trimite oameni pe Lună până în 2030, o altă cursă în care s-au angajat şi în care rivalizează cu NASA.

 

×
Subiecte în articol: NASA planeta marte China
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close