Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Părinții din România plătesc sute de lei pe o viză de flotant, pentru a-și înscrie copiii la școală sau grădiniță. Prețurile cerute pe internet: "Este de actualitate acel anunţ"

Părinții din România plătesc sute de lei pe o viză de flotant, pentru a-și înscrie copiii la școală sau grădiniță. Prețurile cerute pe internet: "Este de actualitate acel anunţ"

Viza către o grădiniţă mai bună sau o şcoală de elită este de nepreţuit. Deşi mai sunt două luni până încep înscrierile la grupa mică şi la clasa zero, părinţii au început deja goana după vizele de flotant, pentru care plătesc câteva sute de lei. Multe unităţi de învăţământ au devenit supraaglomerate din această cauză, iar elevii învaţă în containere, în cancelarie sau în trei schimburi.

Părinții din România plătesc sute de lei pe o viză de flotant, pentru a-și înscrie copiii la școală sau grădiniță. Prețurile cerute pe internet: "Este de actualitate acel anunţ"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2024   •   19:01

O anumită învăţătoare, o şcoală mai bine cotată sau una aflată departe de casă, dar aproape de locul de muncă al părinţilor sunt câteva dintre criteriile care determină multe familii să îşi schimbe fictiv domiciliul.

Site-urile de anunţuri sunt pline de oferte. O viză de flotant costă între 200 şi 800 de lei.

"Este de actualitate acel anunţ. Stau exact vis-a-vis de şcoală. Eu lucrez de noapte, deci ziua sunt acasă. Preţul ar fi 500 de lei, pentru o perioadă de un an.", a fost răspunsul primit de reporterul Antena 3 CNN, de la un bărbat care postase un anunț pe internet.

Fenomenul vizelor de flotant a dus la supraaglomerarea şcolilor centrale sau a celor unde elevii au rezultate bune la evaluările naţionale.

"Trebuie sa punem capăt acestor vize de flotant, pentru ca în perioada imediat următoare, având clase omogene și părinți din toate clasele sociale, la nivelul fiecarei clase se creeaza o emulație, o competiție între copii.

Și școala de la marginea orașului trebuie sa asigure nivelul de predare calitativ. Eu nu cred că la școlile limitrofe sunt numai profesori slab pregătiți.", a declarat Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Părinţilor, la Antena 3 CNN.

Părinţii nu vor însă să rişte când vine vorba de educaţia şi viitorul copiilor.

În multe şcoli din ţara, o treime sau chiar jumătate dintre elevi au vize de flotant. O vorbă spune că dacă vrei să înveţi, înveţi oriunde, chiar şi în trei schimburi, în containere sau în bănci improvizate în sala de sport ori în cancelarie - pentru că aşa s-a ajuns în şcolile de elită, căutate de toţi.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close