Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Reţeta aderării la Schengen: Croația ar fi șantajat Austria pentru vot, potrivit unei companii de consultanţă din Viena

Reţeta aderării la Schengen: Croația ar fi șantajat Austria pentru vot, potrivit unei companii de consultanţă din Viena

Jurnalistul Antena 3 CNN, Oana Zamfir a dezvăluit la Sinteza Zilei ce rețetă a folosit Croația pentru a adera la spaţiul Schengen şi în ce stadiu sunt relațiile companiilor austriece cu statul român.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2022   •   23:20

"Markus Haas, șeful departamentului de analiză AVInsite o companie de consultanță în domeniul informațiilor de afaceri și a riscurilor politice, cu sediul la Viena, citează surse la nivel înalt care spun că Nehammer a fost convins de croați cu două argumente

A primit asigurări că Austria va primi gazele naturale de la un terminal NG proaspăt inaugurat în Croația. 

Ei bine, Croația, neșantajată ea cum am fost noi, potrivit acestei companii de consultanță, amenință că firmele austriece nu vor mai primi niciun mare contract de infrastructură în Croația.

Iată jocul la nivel înalt, așa se întâmplă în momentul acesta în raport cu Viena. Viena așa joacă, așa primește.

Noi, firmelor austriece le-am dat și pielea de pe noi, în România în aceşti ani. Dacă acum odată li s-a spus NU, pentru că pretențiile lor au fost aberante și au procedat așa cu România, și eu amintesc că ei au mers cu acest șantaj și la Băsescu în 2007.

Ei au practicat permanent în raport cu statul român exact asta. Vă aduc aminte că băncile austriece din România au furat statul român în programul BCR Banca pentru locuințe. A spus-o Curtea de Conturi.

Ei au negat, au dat în judecată statul român și, prin decizie, în definitiv a Înaltei Curți, au ajuns să fie condamnați să plătească înapoi banii furați de la Statul Român și nici în ziua de azi n-au închis această datorie.

Pentru că ei așa s-au purtat, corectitudinea, anticorupția, standardele înalte n-au funcționat. Sunt firme austriece care s-au devoalat în dosarele din România, precum cei de la Zvitesi că au mituit miniștri.

L-au mituit pe Vlădescu, l-au mituit pe Ionuț Costea de la Eximbank. L-au mituit pe Boureanu și au adus 30 de ani de pușcărie, cumulat, pentru demnitarii români.

Ce a făcut omul lor care a mituit? A luat 3 ani cu suspendare. Păi de ce? Că s-au dus și acolo cu presiune? Nu să nu fie condamnat a lor? Ce-au spus procurorii din România?

Că nu amărâtul care a dus bocceluța cu bani a fost inițiatorul actului de corupție, ci firma-mamă de la Viena. S-a întâmplat ceva? Nu! Astea au fost raporturile noastre cu Austria, cu firmele austriece în România, care acum se duc cu acuzații de presiuni din partea României.

Spunea domnul Negrescu că s-a dus cancelarul să se plângă? Păi, să se plângă ai noștri atunci să spună ce relații au avut cu companiile austriece?

Să spună dacă într-adevăr așa se joacă, cum joacă Croația, potrivit acestei analize a companiei de consultanță de la Viena", a explicat jurnalistul Antena 3 Oana Zamfir, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close