Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ambasadorul Israelului în România, declarații exclusive despre operațiunea militară în Rafah: ”Avem grijă ca situația umanitară să poată fi asigurată în continuare”

Ambasadorul Israelului în România, declarații exclusive despre operațiunea militară în Rafah: ”Avem grijă ca situația umanitară să poată fi asigurată în continuare”

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, a făcut declarații exclusive în direct la Antena 3 CNN, după ce Israelul a început o operațiune militară în Rafah.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2024   •   23:32

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza.

În cursul nopții de luni spre marți, atacurile aeriene israeliene asupra Rafah au ucis 15 persoane, inclusiv un copil, potrivit unor oficiali ai spitalelor din Gaza.

Armata israeliană a bombardat orașul Rafah la circa 12 ore după ce le-a cerut palestinienilor să evacueze două cartiere.

Relatările oficialilor de la spitalele Abu Yousef Al Najjar și Al Kuwaiti vin după ce, anterior, Apărarea Civilă Palestiniană a declarat că echipele sale au recuperat cadavre din mai multe case lovite de avioanele israeliene în Rafah.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, susține că prin intermediul operațiunii, Israelul să ajungă la o înțelegere cu Hamas, în privința ostaticilor. 

”După cum știți, ținem în așteptare această operațiune, timp de câteva săptămâni sau chiar luni, sperând că vom ajunge cu Hamasul la o înțelegere privind ostaticii. Este foarte important să-i aducem înapoi.

Chiar și ministrul american de Externe a spus că Israelul a oferit termeni foarte generoși, cu toate acestea, Hamas i-a refuzat. Înțelegem acum că dacă nu există o presiune militară, nu vom putea să ajungem o înțelegere privind ostaticii. 

Hamas vrea să obțină ceva simplu: să termine războiul de pe poziții victorioase, păstrându-și capacitățile militare, dar noi nu putem permite acest lucru. 

”Avem grijă ca situația umanitară să poată fi asigurată în continuare”

Am negociat această înțelegere privind ostaticii, cu condiția unui armistițiu temporar. După armistițiu, vom continua eforturile noastre, pentru că zona Rafah este strategică și permite supraviețuirea.

Hamas, având cam 60 de tuneluri, ceea ce reprezintă o linie esențială de comunicație și contrabandă, permite controlul graniței pe care noi l-am preluat în această dimineață și cei de la Hamas foloseau aceste tuneluri ca să-și trimită oamenii la instrucție și să aducă arme de contrabandă în Fâșia Gaza. 

Având în vedere obiectivele militare aprobate de cabinetul de război israelian, este esențial ca Rafah să fie neutralizată, astfel încât capacitățile militare Hamas să nu mai poată funcționa.

Ultimele 24 de ore reprezintă o primă fază în care 100-150.000 de oameni au primit solicitarea de a fi strămutați într-o zonă pregătită dinainte, care nu e foarte departe și în care este destulă mâncare, apă și medicamente. Avem grijă ca situația umanitară să poată fi asigurată în continuare și vrem să ținem granițele deschide în continuare”, a declarat Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, în direct la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Reuven Azar razboi Israel Hamas atac rafah
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close