Antena 3 CNN Externe A fost descoperită o genă care ajută la depistarea timpurie a cancerului pulmonar

A fost descoperită o genă care ajută la depistarea timpurie a cancerului pulmonar

A fost descoperită o genă care ajută la depistarea timpurie a cancerului pulmonar
08 Apr 2010   •   13:04

Oamenii de ştiinţă au identificat o genă comună la persoanele care suferă de cancer pulmonar, ceea ce-i va ajuta pe aceştia să prevină eventualele îmbolnăviri, informează Reuters.

Gena a fost denumită PI3K şi este prezentă în traheele fumătorilor, susţin specialiştii care adaugă că, în aceste condiţii, nu mai este necesară supunerea fumătorilor la teste suplimentare pentru depistarea bolii.

"Prezenţa acestor gene în organism este un semn clar al pericolului apariţiei afecţiunii. Până acum, depistarea cancerului nu era posibilă decât după instalarea lui?, a declarat Avrum Spira, de la Universitatea din Boston.

Mai mult de 90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt depistate la fumători. Această boală ucide în fiecare an peste 1,2 milioane de oameni în lumea întreagă.

Cancerul pulmonar este considerat cel mai periculos tip de cancer, pentru că este mai greu de depistat şi pentru că simptomele sale sunt mai vagi în raport cu alte forme ale bolii.

Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt diagnosticaţi într-o fază avansată a bolii, când aceasta este deja răspândită în organism.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cancer gene cercetatori
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close